5°C

Beograd

Photo: Telegram printscreen

Izvor: Kurir.rs/Jutarnji.hr

PROCURILI PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI RUSKIH VOJNIKA U UKRAJINI: "Niko nam nije rekao da idemo u rat...."

Ukrajinski obaveštajci su sa Njujork tajmsom podelili komunikaciju ruskih vojnika u kojoj opisuju vojsku u rasulu.

ZELENSKI O RUSKOJ MOBILIZACIJI: Zločin protiv naroda!

"Putin je budala. On želi da zauzme Kijev. Ali, nema šanse da mi to postignemo." "Naši napadi su u zastoju. Gubimo rat." "Polovina naše jedinice je ubijena." "Poslali su nas u klanicu." "Kad se vratim kući, daću otkaz. J****š vojsku."

Ovo su navodno samo neke od poruka koje su ruski vojnici s bojnog polja u Ukrajini slali svojim porodicama, suprugama, prijateljima i rođacima, a koje otkrivaju pravo stanje na terenu na samom početku invazije.

- Kijev će pasti za nekoliko dana - tu su im rečenicu njihovi komandiri ponavljali kao mantru dok su ih slali u "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajinu krajem februara. Međutim, suočeni sa žestokim ukrajinskim otporom, inicijalni napredak ruskih trupa je brzo ušao u zastoj, a ruske snage suočile su se s brojnim logističkim izazovima, manjkom hrane i goriva. Dok je stanje na terenu bilo poražavajuće, moskovski propagandisti uveravali su narod da sve napreduje po planu.

Razočarani i besni ruski vojnici oglušili su se na komande i s mobilnih telefona zvali svoje supruge, porodice i prijatelje u Rusiju kako bi im se požalili na Putina, nedostatak opreme i na svoje komandire koji su im lagali o misiji u koju su ih poslali. Njihove pozive prisluškivala je Ukrajina, a "Njujork tajms" ih je preveo i objavio. Razgovori otkrivaju očaj u kojem su se ruski borci nalazili u prvih nekoliko nedelja invazije na Ukrajinu, dok su pokušavali da zauzmu Kijev.

- Niko nam nije rekao da idemo u rat - rekao je vojnik Sergej svojoj majci i dodao da su ih upozorili dan pre nego što sukrenuli.

Drugi vojnici vodili su slične telefonske razgovore.

- Rekli su nam da idemo na obuku koja će trajati dva-tri dana. J****o su nas prevarili kao decu - požalio se Nikita prijatelju. Opseg poziva ilustruje koliko je Moskva bila loša u planiranju logistike i održavanju discipline među svojim vojnicima.

- Naša pozicija je sranje, da se tako izrazim. Prešli smo u odbranu. Naši napadi su u zastoju - rekao je Sergej svojoj majci.

Svom ocu je otkrio da su Ukrajinci digli u vazduh most i branu, da su putevi poplavljeni, a njihovi tenkovi i oklopni transporteri zapaljeni.

- Koholi (pogrdni naziv za Ukrajince) napreduju, a mi samo stojimo... Nikad nisam zamišljao da ću završiti u ovakvom sranju- kazao je Nikita. Vojnici opisuju kako im nedostaje oružje i osnovna oprema poput uređaja za noćno gledanje i odgovarajućih pancira. Jedan vojnik otkriva kako su počeli da skidaju pancire s mrtvih tela Ukrajinaca, a drugi poručuje kako je njihova oprema "prastara".

- Nije moderna kao što se prikazuje na Zvezdi (državna ruska televizija) - rekao je Roman.

Sredinom marta– tri nedelje od početka invazije – vojnici su informisali svoje najbliže o velikim gubicima. Na telefonu koji su delili pripadnici 331. vazdušno-desantne jedinice, vojnik po imenu Semjon procenjuje da je trećina njegove jedinice ubijena. Vojnik po imenu Andrej kaže svom ocu da je više od pola njegove jedinice "nestalo" i da je njihov komadant Sergej Suharev, poginuo u borbi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

S druge strane žice, rođaci i prijatelji im opisuju redove tela i kovčega koji svakodnevno pristižu u Rusiju. U šoku, neke porodice su počele da odlaze kod psihologa. Porodice im otkrivaju kako osećaju posledice sankcija i kako cene osnovnih namirnica rastu; a žale i zbog zatvaranja Meka, H&M-a i Ikee, i gašenja Instagrama.

Telefonski pozivi otkrivaju krizu morala tokom ofenzive na Kijev. Nestrpljenje, strah i umor postaju sve učestaliji dok vojnici opisuju vojsku u rasulu.

- Iskreno govoreći, nitko ne razume zašto moramo da vodimo ovaj rat - kaže Sergej svojoj djevojci. Drugi se vojnici žale na niske temperature i ozebline, teške uslove za spavanje i logističke propuste. Vojnici govore da su upali u mesaru i ubili kokoške, prasiće i jednog noja jer više nisu imali hrane. Kao glavni razlog ostanka u ratu vide zaradu – u jednom danu borbe vojnici zarade triput više nego u Rusiji, a neki od njih su pribegli i pljački.

-Oni su j****i divljaci... Sve kradu, televizore, j**** mašine za mlevenje mesa, odvijače i kofere - govori Jevgenij, dok drugi vojnik poručuje: "Doneću Kavasaki kući".

Mnogi vojnici izražavaju prezir prema svojim komandirima, koje smatraju odgovornima za smrtonosne taktičke odluke, dok drugi kritikuju predsednika Putina.

- Mama, ovaj rat je najgluplja odluka naše vlade ikada- sumirao je Sergej stanje u jednom razgovoru svojoj majci.

Nedavno je Moskva premestila trupe iz Harkova blizu Hersona na jugu. Umorni i neiskusni vojnici suočili su se s razornim protivnapadom u kojem je Kijev ponovno zauzeo više od 3000 kvadratnih kilometara teritorija. Ruski predsednik Vladimir Putin tada je najavio mobilizaciju stotina hiljada ruskih mladića koji će biti poslati u oružane snage i poslati u borbu u Ukrajini.

Međutim, mnoge od tih trupa su neiskusne ili nedovoljno obučene, a kako sve više neiskusnih vojnika ide u rat, verovatno će telefonskih poziva majkama i ljubavnicima u Rusiji uskoro biti više nego ikad.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar