Izvor: Yumama
13.02.2024 u 17:44
0

3 STVARI KOJIH SE ŽENE PLAŠE NA POROĐAJU: Babica otkriva da li buduće mame imaju razloga za brigu

Trudnice se pred porođaj suočavaju sa raznim dilemima, strahovima i nesigurnostima – „Da li će sve proći kako treba“; „Prvi put se porađam, ništa ne znam“; „Šta kada pukne vodenjak i krenu kontrakcije“… Puno pitanja i unutrašnjog nemira sprečava buduće mame da uživaju u poslednjim danima trudnoće i bezbrižno sačekaju bebu. Zbog toga je važno da se trudnice informišu i savetuju sa stručnim licima, jer postoje procedure koje su sasvim prirodne i uobičajene, a mnoge žene su baš zbog njih zabrinute.

DOŽIVELA KLINIČKU SMRT NA POROĐAJU: Bila sam mrtva 37 sekundi i bilo mi je dovoljno da vidim šta se TAMO dešava (VIDEO)

Babica Kristina Lazarević koja je radila GAK „Narodni front“, a sada je u patronažnoj službi u Mladenovcu, odgovorila je za Yumamu na pitanje šta je normalno da se događa tokom porođaja, a obično uplaši buduće mame.

„Ono sto često mame plaši je klizma, pražnjenje debelog creva. Sama procedura je malo neprijatna, ali nije nimalo bolna. A klizmom i pražnjenjem debelog creva dajemo prostor bebi da se spusti u malu karlicu. Druga procedura koja plaši trudnice su česti pregledi na dva sata. Ti pregledi su nam od značaja kako bi znali u kom smeru ide porođaj i kako napreduje.“

Jedna od situacija koju je babica Kristina izdvojila jeste i pucanje vodenjaka koje često kod trudnica može da izazove strah:

„Buduću mamu takođe plaši i prokidanje vodenjaka, iako je prokidanje bezbolno jer vodenjak nema nerve, sam pregled zna da bude malo neprijatan pa je potrebno da trudnica sarađuje i da se opusti. Prokidanje vodenjaka se nekada mora odraditi jer glavica bolje otvara grlić nego što to radi vodenjak. Glavica je čvršća i jača, dok je vodenjak mek.“ – objasnila je babica Kristina Lazarević za Yumamu.

Kristina Lazarević je babica i mama troje dece, iza sebe ima tri prirodna porođaja, a kako navodi, iz velike ljubavi i želje za edukacijom osnovala je „Udruženje Babica i mama“ koje se bas bavi psihofizickom pripremom za porođaj, kako bi trudnice sigurne otišle na svoj porođaj i srećno dočekale svoje najmilije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter