Izvor: eklinika
18.03.2024 u 07:50
0

BAKTERIJE TUBERKULOZE PRISUTNE IAKO NEMATE OVU BOLEST: Skoro svako ih ima a ni ne zna

Nedavno je otkriveno da tuberkuloza može da bude prisutna u plućima do četiri godine pre pojave simptoma, ali nova saznanja zahtevaju promenu zdravstvene prakse

Bakterije tuberkuloze pronađene su kod 90 procenata pacijenata koji imaju simptome ali ne i dijagnozu tuberkuloze, otkrila je studija naučnika sa University of Cape Town i sa Amsterdam University Medical Center. Istraživači sa ova dva univerziteta analizirali su rezultate više od 100 pacijenata koji su se javili klinikama u Južnoj Africi, a nalazi studije objavljeni su u PNAS.

Osobe koje imaju negativan test a zabeleženo im je prisustvo bakterije tuberkuloze nesvesno šire bolest

Mycobacterium tuberculosis bakterija, koja izaziva infekciju tuberkuloze, prisutna je u dahu 90 odsto onih koji imaju sumnju na tuberkulozu. Tu spadaju i osobe koje su bile negativne na konvencionalno testiranje sputuma i kojima nije dijagnostikovana tuberkuloza. Naučnici ističu da ova situacija povećava mogućnost da oni koji su imali negativan test možda nesvesno prenose infekciju.

– Ako neko nosi  Mycobacterium tuberculosis bakteriju u svom respiratornom traktu, to znači da može da je širi. Stoga, budući da ovi rezultati ukazuju na mnogo širi spektar ljudi koji prenose tuberkulozu nego što je ranije bilo poznato, postoje značajne implikacije za javnozdravstvene intervencije osmišljene da prekinu prenos bakterije – navodi dr Ben Patterson sa Amsterdam Institute for Global Health and Development.

Razbijanje paradigme o prenošenju tuberkuloze

Učesnici studije ispitivani su na dve klinike u Kejptaunu pre nego što im je ili dijagnostifikovana tuberkuloza ili je test bio negativan. Nakon toga, uzorci aerosola sakupljeni su u namenskoj laboratoriji za aerobiologiju tuberkuloze u zajednici i korišćena je nova metoda optimizovana za pronalaženje niskih koncentracija Mycobacterium tuberculosis bakterije. Ovi uzorci su zatim korišćeni za otkrivanje prisustva Mycobacterium tuberculosis bakterije, pronađene  u uzorcima koje je dalo 90 odsto pacijenata, uključujući i one koji su imali negativan test sputuma na tuberkulozu.

5 SIMPTOMA ZBOG KOJIH SE MORATE JAVITI GASTROENTEROLOGU: Ne odlažite pregled i izbegnite komplikacije

 

– Ovo prilično razbija paradigmu o prenošenju tuberkuloze. Ranije smo znali da su Mycobacterium tuberculosis bakterije izbacivali samo oni koji imaju bolest, ali ova studija pokazuje da i oni sa negativnim simptomima imaju tu bakteriju i verovatno šire infekciju – naglašava Frank Cobelens, profesor globalnog zdravlja na Amsterdam University Medical Center.

Bakterije tuberkuloze prisutne u plućima do 4 godine pre pojave simptoma

Uzorkovanje aerosola je ponovljeno u tri odvojene vremenske tačke tokom šest meseci za sve učesnike. Prisustvo Mycobacterium tuberculosis bakterije smanjilo se kod pacijenata koji su na lečenju, kao i  kod onih koji se nisu lečili tokom ovog vremenskog perioda. Ipak, 20 procenata svih učesnika i dalje je imalo pozitivan test na Mycobacterium tuberculosis bakteriju u aerosolu nakon 6 meseci. Ovo pokazuje, kako navode naučnici, da se prenos može nastaviti tokom perioda dužeg nego što se ranije mislilo. S tim u vezi podsećaju na otkriće nedavne studije University of Cape Town da bi tuberkuloza mogla da bude prisutna u plućima do četiri godine pre pojave simptoma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter