Izvor:
02.05.2017 u 21:51
0

DA LI JE MOGUĆE? Mama i tata su deci ’80ih dozvoljavali stvari kojih se današnji roditelji se zgražavaju!

Mnogo roditelja će reći kako je nekad detinjstvo bilo bezbrižnije i opuštenije. Ipak…

Današnji roditelji imaju mnogo veći pristup informacijama i najnovijim istraživanjima nego što su imali njihovi roditelji.

Iako često izgleda da je tada detinjstvo bilo bezbrižno, većini današnjih roditelja diže se kosa na glavi od roditeljskog stila osamdesetih godina.

Ovo je osam stvari koje su roditelji '80-ih dozvoljavali svojoj deci, a kojih se današnji roditelji zgražavaju:

1. Puštali su decu da sama ostanu kod kuće

Pre nekoliko decenija, bilo je prilično uobičajeno za roditelje da puste svoju decu samu kod kuće dok se ne vrate s posla. Puno djece došlo je kući iz škole, obavljala su kućanske poslove, i čak radila sama sebi večeru ili je bar započela raditi.

Ovih dana, većina roditelja maloj deci ne dopušta da budu sami ni u kupatilu, a kamoli da puste 6-godišnjake da budu sami kod kuće.

2. Puštali su decu da voze bicikl bez kacige

Nije da kacige nisu postojale, nego ih "cool deca" nikada nisu nosila, ali ni roditelji se nisu toliko zamarali hoće li dete 'zaraditi' koju ogrebotinu ili masnicu.

Deca koja su nosila zaštitnu kacigu na glavi ili bilo kakve štitnike na kolenima i slično, definitvno su bila u manjini.

3. Vozili su decu u automobilu bez sedišta

Da, autosedišta su postojale i tada, ali većina roditelja ih nije upotrebljavala, a i zasigurno nisu bila tako moderna, i gotovo svemirska, kao današnji modeli. Roditelji su danas toliko uplašeni svih mogućih i nemogućih scenarija da su autosedišta jednostavno obavezna oprema u svakom automobilu, a i Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje visoke kazne za roditelje koje voze decu bez autosedišta, piše bebac.com.

4. Puštali su decu da se igraju… bilo gde i po bilo čemu

Danas, ne da roditelji ne puštaju decu da se sama igraju, već i paze gde se deca igraju i sa čim se igraju. Igraju se posebno zaštićenim ljuljačkama i igračkama od posebnih materijala. Obične igre u parku postale su naučna fantastika.

Roditelji 80-ih ne bi videli decu po par sati dok bi se ona bezbrižno igrala po komšiluku.

5. Nisu se toliko zamarali onim što deca jedu

80-ih godina, važno je da ste bili praktični i to je bila cela umetnost oko ishrane. Današnji roditelji proučavaju sastojke koje njihovi roditelji ne bi ni pogledali. Takođe, važno je šta se jede, koliko se jede i kad se jede.

Jede li moje dete dovoljno ovoga i sme li jesti ovo i ima li u ovome dosta toga i toga, pitanja su na koja bi se roditelji u '80-ima toplo nasmejali.

Hrana i osamdesete: definitivno opuštenija atmosfera!

6. Puštali su decu da piju vodu iz česme

U 80-im godinama, kada su deca bila žedna, bez problema su pila vodu iz česme. Ispostavilo se da to nije baš najsigurnija opcija zbog otrovnih hemikalija, ali danas roditelji posebno paze kako njihova deca piju vodu.

Neki roditelji deci daju da piju samo flaširanu vodu ili koriste filtere za vodu i piju samo pročišćenu vodu iako je voda iz slavine najčešće sasvim dobra.

7. Puštali su stariju decu da čuvaju svoju mlađu braću

Pre su roditelji puštali svoju ne tako stariju decu da čuvaju svoju mlađu braću. Danas, ne da roditelji ne puštaju 8-godišnjake da sami ostaju sa 3-godišnjacima, nego njihovu decu mogu čuvati samo odrasle i proverene osobe, a ponekad ni odrasli nisu dovoljno kvalifikovani.

8. Puštali su decu da gledaju filmove na televiziji koji nisu bili prilagođeni starosnoj dobi deteta

80-ih su deca gledala apsolutno sve i svašta na televiziji, pa se neretko događalo da su deca u osnovnoj školi već znala sve najpopularnije romantične ili horor filmove, a često imala i noćne more od istih.

Danas postoje roditeljske kontrole. Pazi se šta se gleda i koliko se gleda, a mnogo roditelja ne želi ni da bebe budu u istoj prostoriji dok u pozadini igra neprimeren sadržaj, a kamoli starija deca.

Bebac.com
Foto: Pixabay, Fickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter