Izvor:
04.06.2019 u 20:40
0

DA LI STE ZNALI? Razgovor sa ljubimcem znak je inteligencije! (FOTO)

Svaki put kada vas slučajni prolaznik “uhvati” da pričate sa svojim kućnim ljubimcem, verovatno pomislite da se pita da li je sa vama sve u redu. Ukoliko vam neko i otvoreno postavi to pitanje, pružite mu kontrargument. Recite mu da je to samo dokaz da ste veoma inteligentni i da je to naučno utemeljeno. Nikolas Iplej, profesor na Univerzitetu u Čikagu i stručnjak za ponašanje, tvrdi da je razgovor sa ljubimcima posledica “antropomorfiziranja”, odnosno potrebe čoveka da se prema životinjama odnosi kao da je ljudsko biće, umno koliko i on.

Istorijski gledano, antropomorfizacija se tretirala kao detinjasto ponašanje, ali ona je zapravo prirodni produkt činjenice da je čovek najinteligentnije biće na planeti – kaže profesor.

– Nijedna druga vrsta nema ovu tendenciju. Osim toga, mačke i psi su neverovatna stvorenja, a mi želimo da budemo njihovi prijatelji i prilazimo im kao da imaju razvijene umove koliko i mi.

Naučnik kaže da prepoznavanje uma ostalih živih bića, pogotovo ljubimaca, nije nikakva glupost ili nezrelost, već odraz najveće sposobnosti našeg mozga.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter