Izvor:
09.12.2016 u 01:24
0

Nisu se podnosili: Ovako je Tito IZDAO Fidela Kastra!

Darko Bekić, hrvatski diplomata objasnio je složene odnose između Tita i Fidela Kastra vezane uz kupovinu, odnosno prodaju oružja po koje je lično jednom na Brione došao Če Gevara.

Bekić piše kako se u tekstovima o Titu i Kastru preuveličava kako se međusobno nisu voleli, kao i Titova dosledna, nesvrstana politika nasuprot Kastrove prosovjetske linije u pokretu nesvrstanih.

Ustvari, istina je nešto složenija, tvrdi Bekić. U leto 1959, svega nekoliko meseci posle osvajanja vlasti, Kastro je s velikim nadama poslao Če Gevaru kod Tita da pokuša da kupi oružje potrebno za odbranu kubanske revolucije.

U nategnutom razgovoru, vođenom tokom avgusta na Brionima, Tito je Če Gevari dao samo maglovito obećanje za 12 topova, 120 minobacača i lakog pešadijskog naoružanja, i uputio ga da o tome dalje pregovara s jugoslovenskim ambasadorom pri OUN u Njujorku.

U jednom svom govoru, 1968., Kastro je ovako opisao razgovore s Titom, odnosno, s dotičnim jugoslovenskim diplomatom u Njujorku:

– Stalno izbegavaju da nam daju odgovore. Rečeno nam je da oružja nema i da moraju da ga proizvedu, da cene nisu stigle; a kada su cene konačno došle, nudili su nam samo oružje malog kalibra po izrazito visokim cenama, koje su bile previsoke čak i za međunarodno tržište.

Pre toga, ali i kasnije kada smo hteli da kupimo oružje u Jugoslaviji, neki su drugovi otišli u Jugoslaviju i tamo pokušali da dogovore kupovinu oružja, ali rezultat je opet bio neuspešan uz još nekoliko dodatnih prepreka. Možemo da kažemo da ništa što smo pokušali nije donelo napredak, uprkos tome što smo bili jako zainteresovani.

– Neuspešni pregovori s Titom i njegovim diplomatama jako su razočarali Kastra i Če Gevaru, ali tek tada je usledio pravi šok. Naime, Kastrovi saradnici su u arhivi svrgnutog diktatora Fulgencija Batiste pronašli tajnu diplomatsku belešku njegovog vojnog atašea iz Meksiko Sitija od 13. decembra 1958. (samo dve nedelje pre pobedonosnog ulaska Fidela Kastra u Havanu!).

U njoj kojoj ovaj javlja da njegov "dobar prijatelj", jugoslovenski ambasador nudi Batistinom režimu velike količine raznog jugoslavenskog oružja, uključujući i torpedne čamce, po najpovoljnijim cenama.Ovo otkriće potpuno je porazilo Fidela, Čea i čitavo kubansko vodstvo.

– Koliko je veliko bilo naše iznenađenje kada smo otkrili ovaj dokument u arhivama, naročito što nam je trebalo oružje kako bismo se odbranili od imperijalista oni su stavili sve moguće prepreke pred nas i nisu nam prodali nijedan komad oružja.

Oružje su nudili Batisti kako se rat primicao kraju. (…) kada čak ni imperijalisti nisu hteli da mu prodaju oružje, čak ni Jenkiji mu nisu hteli prodati oružje, ali ova gospoda su mu ponudila dobro i jeftino oružje.", rekoa je tada Kastro.tako je narednih 20-ak godina, sve do Titove smrti, Kastro je s Jugoslavijom održavao odnose samo zbog potreba "visoke politike" i diplomatske pragmatike, ali nikada više iskreno i prijateljski.

Express.hr
Foto: HenryMakow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter