Izvor: bsc happy portal
11.03.2024 u 12:21
0

Kako prepoznati i lečiti upalu uha? OVO JE VAŽNO DA ZNATE

Bol i osetljivost uha pri dodiru, problemi sa sluhom, otok, vrtoglavica i mučnina samo su neki od glavnih simptoma upale uha. Iako se ređe javljaju, infekcije uha kod odraslih dosta su dugotrajnije, upornije i komplikovanije za lečenje u odnosu na one kod dece, a ignorisanje problema može ostaviti dugotrajne posledice po Vaš sluh i celokupan kvalitet života. Zbog toga je važno znati koji su to simptomi upale spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg uha i na koje načine bezbolno i uspešno lečiti infekcije uha.

Naše navike tokom letnjih meseci posebno pogoduju razvoju različitih vrsta infekcije uha. Kupanje u bazenu, reci ili moru može da dovede do upale spoljnog ušnog kanala, koja se još naziva i „plivačko uho“. Ovo stanje obično počinje blagom zapušenošću, nelagodnošću i oslabljenim sluhom, a kasnije dolazi do pojave bola u predelu uha.

Takođe, klima uređaji mogu veoma nepovoljno uticati na zdravlje Vašeg slušnog organa jer hladan vazduh koji oni ispuštaju iritira bubne opne, menjajući pritisak u ušnom kanalu, što izaziva neprestano treperenje bubnih opni.

Upala uha uglavnom nastaje kada bakterijska ili virusna infekcija napadne Vaše uho, pritom najčešće izazivajući otok ili nakupljanje tečnosti iza same bubne opne. Akutne upale traju kratko ali su veoma bolne, dok hronične upale uha neretko ostavljaju ozbiljne i trajne posledice u srednjem ili unutrašnjem uhu. Pored infekcija, uzročnici upale uha mogu biti promene klime ili visine, pad imuniteta, kao i genetska predispozicija ili neka druga zdravstvena oboljenja.

3 LAGANE JUTARNJE VEŽBE ZA POPRAVLJANJE DRŽANJA Smanjuju bol i poboljšavaju fleksibilnost

Simptomi poput bola i neprijatnosti, blagog pritiska u ušima, zapušenosti ili slabljenja sluha, kao i pojava iscedka iz uha, znaci su da se u Vašem slušnom aparatu razvila neka vrsta upale. Ipak, pronalaženje uzroka, dijagnostikovanje i lečenje upala spoljneg, srednjeg i unutrašnjeg uha međusobno se značajno razlikuje. Zato je važno razlikovati i prepoznati simptome svake od ove tri vrste infekcija.

Infekcija unutrašnjeg uha, uz bol u uhu, izaziva i vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Srednje uho, tj. deo odmah iza bubne opne, najčešće se inficira zbog nakupljanja tečnosti, koje izaziva otok bubne opne. Simptomi upale srednjeg uha su bol, osećaj zapušenosti, tečni iscedak, a moguća je pojava groznice, temperature, kao i problema sa sluhom. Infekcija spoljašnjeg uha manifestuje se crvenilom, otokom, osipom koji izaziva svrab, neprijatnošču i bolom u uhu.

Kao što smo već spomenuli, čak i naizgled bezazleni pokušaji da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje i kvalitet našeg sluha.

Upala srednjeg uha uglavnom nastaje oticanjem Eustahijeve tube koja povezuje nos i uvo, i reguliše vazdušni pritisak u Vašem uhu. Infekcije i iritacije izazvane promenom klime, pritiska, radom klima uređaja ili kupanjem u prljavoj vodi neki su od glavnih uzročnika ovog oboljenja. Takođe, do blokiranja Eustahijeve tube može doći usled prehlade, alergije, sinusne infekcije, pušenja, stvaranja viška sluzi, infekcije ili oticanja žlezdi, itd.

Spoljašnje uho inficira se najčešće zbog nakupljanja vode u uhu nakon kupanja ili tuširanja. Vlaga je idealno mesto za razvijanje bakterija, te i najmanja ogrebotina ili iritacija ušnog kanala može dovesti do infekcije. Zato se ne preporučuje čišćenje ušiju štapićima za uši, prstima niti bilo kojim drugim predmetima, jer se time može ne samo izazvati oštećenje kanala, već i dublje pogurati prljavština i naslage koje se nalaze u uhu i tako probiti bubna opna.

Upala unutrašnjeg uha zahteva detaljnije analize i dijagnostiku od strane otorinolaringologa, jer se može raditi i o ozbiljnijem oboljenju i komplikaciji, poput meningitisa.

Infekcije uha zahtevaju pregled i dijagnostikovanje od strane specijaliste otorinolaringologije, kako bi se dobila tačna dijagnoza i terapija adekvatna oboljenju i simptomima koje osećate.

Kvantna medicina se ne oslanja na hemijske preparate i lekove, već na uspostavljanje balansa organizma putem ranog otkrivanja disfunkcije organa. Neinvazivnim Biorezonantnim i Termovizijskim skenerima moguće je uraditi kompletan pregled glave, kao i grudnog koša, unutrašnjih organa i gastrointestinalnog trakta, čime se stvara celokupna slika o Vašem zdravstvenom stanju a samim tim i brže i jednostavnije dolazi do rešenja Vaših zdravstvenih problema. Kvantna medicina otkriva uzročnike bolesti uočavanjem prisustva bakterija, virusa i parazita, kao i testiranjem na alergene i intolerancije na hranu.

Proces lečenja je kratak i uglavnom su dovoljne simptomatska i Mikrorezonantna terapija, kojima se leče višestruka oboljenja. Time, ne rešavate se samo upale uha kao simptoma nekog oboljenja, već i samog uzročnika infekcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter