Izvor: Kurir
02.04.2024 u 08:13
0

Višesatno sedenje za kompjuterom povećava šanse za erektilnu disfunkciju: Čašće pauze i redovno vežbanje su jedini spas

Već je mnogo puta dokazano da sedeći način života ni na koji način nije dobar za naše zdravlje. Nedavna studija je potvrdila isto. Naime, tim istraživača iz Kine otkrio je da sedenje povećava rizik od erektilne disfunkcije.

Iako se ovo stanje smatra uobičajenim kada muškarci stare, u nekim slučajevima se erektilna disfunkcija javlja mnogo ranije. Problem je uglavnom psihički, a manifestuje se kao posledica stresa, osećanja krivice ili niskog samopoštovanja muškarca.

Za druge, preuranjena erektilna disfunkcija može nastati zbog faktora načina života koji utiču na pad nivoa hormona testosterona ili oštećenja funkcionalnosti krvnih sudova u muškom polnom organu. Prema studiji, životni stil uključuje prekomerno svakodnevno sedenje, što negativno utiče na performanse muškarca. S druge strane, funkcionalnost erekcije će se značajno poboljšati jednostavnim ustajanjem i češćim vežbanjem. Međutim, ne slažu se sva istraživanja sa ovim, ostavljajući otvoreno pitanje kako ljubav prema sedenju i opuštanju može uticati na nečiji seksualni život.

Erektilna disfunkcija (ED) je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije koja je dovoljna za zadovoljavajući intimni odnos. Procenjuje se da 1 od 5 muškaraca preko 40 godina doživi erektilnu disfunkciju u nekom trenutku života, pokazuje istraživanje Klinike Klivlend.

Odnos između sedenja i erektilne disfunkcije

Da bi dalje istražili, naučnici su primenili tehniku nazvanu Mendelska randomizacija kako bi identifikovali uzročne korelacije između sklonosti ka sedentarnim aktivnostima u slobodno vreme kao što su gledanje televizije ili igranje igrica i pojave erektilne disfunkcije.

Ova randomizacija upoređuje razlike između parova gena za koje se smatra da igraju ulogu u određenoj oblasti zdravlja kako bi se utvrdilo da li nasleđivanje određenih gena uzrokuje srodno stanje. Koristeći podatke iz više od 220.000 zapisa iz prethodne studije, istraživači su tražili korelacije između gena istaknute odgovorima na pitanja o specifičnim oblicima sedentarnog ponašanja na osnovu slobodnog vremena, istorije bolesti ili erektilne disfunkcije koju su sami prijavili. Na osnovu dobijenih cifara ustanovili su da svaka 72 minuta vremena provedena za računarom, a što se praktikuje kao slobodna aktivnost, povećava šanse za erektilnu disfunkciju više od tri puta.

Osim toga, provođenje više vremena opuštajući se ispred računara je takođe povezano sa smanjenim nivoima hormona odgovornog za stimulaciju proizvodnje sperme.

Dalja istraživanja

Na osnovu ovih nalaza, buduće studije bi mogle pomoći da se dalje utvrdi da li postoji nešto posebno u sedenju, klikanju i „skrolovanju“ ispred računara što ometa erektilnu funkciju ili kako ljubav prema ležanju ispred televizora doprinosi seksualnoj hladnoći. Imajući to na umu, važno je da svoje slobodno vreme što manje provodite sedeći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter