Izvor: Kurir.rs
27.11.2023 u 22:16
0

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NESANICI: Pred spavanje izbegavajte ove tri stvari

Svako do nas je barem jednom tokom života imao problema sa nesanicom. Iako se čini da je ova pojava svima dobro poznata, često se o njoj mogu čuti i neke stvari koje nisu tačne, pa samim tim zamagljuju i njene uzroke i načine kako sebi možemo pomoći. Ovo je najčešćih sedam mitova o nesanici.

Mit 1: Nesanica samo znači da ne možemo da zaspimo

Činjenica: Nesanica uključuje ne samo nemogućnost da se zaspi, već i nemogućnost spavanja i prerano buđenje, piše portal The Recovery Village.

Nesanica je jedan od najčešćih poremećaja spavanja na svetu.

Akutna nesanica može, na primer, da nastane usled stresa na poslu ili u porodici, važnih događaja ili traumatskog iskustva. Može trajati samo nekoliko dana ili nekoliko nedelja.

S druge strane, hronična nesanica je slična akutnoj, ali traje najmanje mesec dana. Za mnoge ljude, hroničnu nesanicu izaziva neki sekundarni faktor kao što je početak nove terapije lekovima, postojeći zdravstveni problem ili visok nivo stresa.

Mit 2: Nesanica je samo u glavi

Činjenica: Nesanica je medicinski priznat i izlečiv poremećaj spavanja.

Osoba sa nesanicom može imati jedan ili više simptoma koji uključuju:

teškoću da se zaspi

problemi sa održavanjem sna

česta buđenja usred noći

prerano buđenje (npr. 30 minuta ili 1 sat pre alarma)

osećaj umora nakon buđenja

nedostatak osećaja odmora tokom dana

nizak nivo energije

promene raspoloženja (anksioznost, razdražljivost, depresija)

teškoće u koncentraciji na svakodnevne zadatke

Žene koje pate od nesanice su u većem riziku od muškaraca za razvoj određenih zdravstvenih stanja, uključujući srčane probleme, moždani udar, promene raspoloženja i gojaznost. Muškarci i žene koji pate od hronične nesanice imaju veći rizik od padova i nesreća i veća je verovatnoća da će patiti od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.

Mit 3: Ako se probudite bez budilnika, ne spavate dovoljno

Činjenica: buđenje bez budilnika zapravo nije kriterijum za nesanicu. Ako se, na primer, probudite usred REM sna, i dalje ćete biti umorni, uprkos tome što ste spavali dovoljno.

Zašto je to tako? REM spavanje je ključna komponenta zdravog sna. Snovi koje sanjamo javljaju se tokom REM ciklusa spavanja. Prema američkim nacionalnim institutima za zdravlje, svako od nas treba da prođe kroz 4-5 ciklusa spavanja tokom noći, što uključuje dubok san i REM faze spavanja. Ako se osoba probudi usred ciklusa spavanja, verovatno će se osećati umorno, čak i ako je spavala dovoljno za svoju starosnu grupu u smislu vremena.

Mit 4: Popodnevno spavanje pomaže u oslobađanju od nesanice

Činjenica: dremanje zapravo može ometati, a ne pomoći dobar san.

Ako se dremka dogodi prekasno u toku dana, može otežati zaspati u vreme kada osoba obično ide na spavanje. A da bismo lakše zaspali noću, preporučuje se:

budimo svaki dan u približno isto vreme (čak i vikendom)

noću idemo na spavanje u isto vreme

ograničimo popodnevno spavanje najkasnije do 15 časova

razvijemo neki korisni večernji ritual (čitanje knjige, tuširanje, meditacija)

izbegavamo ekrane u spavaćim sobama

koristimo klasičan budilnik, a ne mobilni telefon

održavamo temperaturu u spavaćoj sobi na konstantnom nivou

koristimo nestimulativno svetlo u spavaćoj sobi

izbegavamo pića sa kofeinom kasno popodne i uveče

izbegavamo obroke pre spavanja

vežbamo najmanje tri sata pre spavanja

Mit 5: Gledanje televizije pomaže kod nesanice

Činjenica: Naprotiv, televizija može pogoršati njene simptome.

Gledanje televizije pre spavanja ili nakon buđenja usred noći može biti izuzetno štetno za zdrav san, posebno za malu decu. Korišćenje mobilnih uređaja ili gledanje televizije pre spavanja će stimulisati mozak i otežati zaspati. Studija sprovedena 2017. godine pokazala je da vreme provedeno ispred ekrana i gledanje televizije pre spavanja izuzetno negativno utiče na zdravlje dece.

Mit 6: Uzimanje alkohola nam pomaže da lakše zaspimo

Činjenica: Čak i male količine alkohola mogu poremetiti kvalitet sna.

Veoma je rasprostranjen mit da alkohol pomaže ljudima da spavaju. Iako ovo može izgledati tačno, činjenica je da alkohol značajno umanjuje kvalitet sna. Prema istraživanju sprovedenom 2015. godine, alkohol je privremeno umirio ljude koji su ga konzumirali pre spavanja. Ali nakon početnog perioda umora, učesnici studije su izjavili da su se budili češće i ranije od onih koji nisu konzumirali alkohol pre spavanja.

Mit 7: Nesanicu je teško lečiti

Činjenica: Nesanica je čest problem i može se lečiti.

Nesanica se može lečiti, bilo da je u pitanju primarna ili sekundarna nesanica, odnosno nesanica uzrokovana drugim zdravstvenim stanjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter