POLJOPRIVREDA TREBA BITI BUDUĆNOST SRBIJE: Koliku su štetu nanele vremenske nepogode u poslednjih mesec dana? (VIDEO)

Emisija "Posle ručka" ponovo je prodrmala javnost i otvorila oči narodu. Današnja tema bila je posvećena štetama koje su učinjene tokom vremenskim nepogoda. 

Voditeljka Jovana Grgurević, ugostila je stručnjake iz oblasti poljoprivrede. Kroz različite stavove naših gostiju, pokušali smo da damo odgovre na pitanja koja su se ticala vremenskih nepogoda, štete i koliko je teško poljoprivrednicima da opstanu i zarade?

Tema emisije: Koliku su štetu nanele vremenske nepogode u poslednjih mesec dana? Mogu li poljoprivrednici naći izlaz iz ove situacije? 

Gosti: Zoran Milićević - Centar za razvoj sela, poljoprivrede i negovanje tradicije, dr Ferenc Major - doktor agronomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja i Đura Zdravković - direktor poljoprivrede zadruge u Rekovcu. 

Zoran Milićević, predstavnik Centra za razvoj sela i poljoprivrede i negovanje tradicije, izneo je svoje mišljenje o trenutnoj situaciji poljoprivrede i neka od rešenja koja bi mogla da se primene, kako bi poboljšali status poljoprivrednika. 

- Donekle mi možemo da utičemo na proizvodnju i moramo, ali ne možemo uvek. Stradalo je voće, ratarske kulture i povrće. U Kraljevu je najviše stradalo domaćinstava. Ljudi nisu imali 8 dana za osnovne potrebe, kao ni za hranu za stoku. Uništeni su domovi, osnovna stada i poljoprivredna dobra. Trebamo biti realni kritičari. Nama ovde uvoznički lobi odlučuje o svemu, a kao poljoprivrednici trebali bi zaštititi našu proizvodnju. Nemam ništa protiv da se uvozi, ali uvozimo sve i svašta. Moramo ograničiti šta treba uvoziti. Smatram da svuda ima problema, a poljoprivredni proizvođači su toliko iscrpljeni da u svom fondu nemaju ništa. Poljoprivreda izumire, to je ono o čemu mi pričamo - prekomerni uvoz lošeg kvaliteta. Mi imamo tako plodnu zemlju, ali sela su nam napuštena, a zemlja zapuštena. Nama je stočni fond uništen, ko ima stoku, mora biti prisutan uz nju 24 sata. Od toga mi đubrimo zemljište. Mi ne možemo nadoknaditi naš kvalitet zemljišta koji smo uništili. Kajmak prodajemo na pijaci, ali zbog nemogućnosti smanjujemo fond - rekao je Zoran Milićević.

Dr Ferenc Major, predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli, izneo je problem svinja i prasića koji je sve veći, a potrebno je pronaći određeno rešenje. 

- U ovom momentu loše se isplati uzgajanje svinja. Cena prasadi je na niskom nivou, ide do 190 dinara po kilogramu. Luk je skuplji od mesa. Stočna hrana obuhvata žitarice, a oni koji imaju svinje, imaju i stočnu hranu.  Onaj ko kupuje stočnu hranu, propao je. Pošto je Kina na ekonomskom uspehu, tržište zahteva svinjsko meso i oni su naši potrošači. Kina je ogromno tržište i mi moramo da proizvedemo ogromnu količinu za njih. Prase mora da se registruje i obeležava kod nas, jer se u klanicama dešava propust. Otkupljivači određuju cenu. One su dobre u aprilu i maju, a onda opada. Naša proizvodnja nije dovoljna, zbog tih kolebanja cena. Skroz sitan seljak ne može sve sam, mora biti tu organizacija koja će ga podržati. Lako zaboravimo da se više reprodukcije odvija na selu - rekao je dr Ferenc Major

Đura Zdravković, direktor poljoprivredne zadruge u Rekovcu kod Leskovca, izneo je lično mišljenje i slikovito objašnjavao situacije poljoprivrednika. 

- Moram da priznam i kažem da je Danica Grujičić jedan od boraca modifikovane hrane. Kod nas nema ko da obrađuje zemlju. Naša deca su u Beogradu i napolju, a o zemlji nema ko da brine i ona propada. Mi jednostavno nemamo sedište, a ni ognjište.  Vllada je dužna da po kvotama napravi nacionalne zadruge koje bi povele priču na mikroplanu. Ja ozbiljno to govorim. Neposredno sam sa vašim gradskim pijacama bio u kontaktu i mogu samo slikovito reći šta su moji roditelji morali da rade kako bi prodali proizvode. U koševima su nosili papriku i stavljali u kamion koji je išao po celom Beogradu. Ja sam jedan od tih koji je došao gde jesam, zato i želim da pomognem ovim poljoprivrednicima koliko god mogu - rekao je Đura Zdravković.

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro