1°C

Beograd

Photo: PRIVATNA ARHIVA

Izvor: Blic.rs

DOKTOR STANOJEVIĆ OTKRIVA SVE O ULASKU KORONE U DOM ZA STARE: PACIJENTE SU DOVOZILI AUTOBUSIMA

U aprilu Niš je postao žarište korona virusa, 13. aprila odjeknula je vest da se dogodilo ono što nije smelo, korona je ušla u Gerontološki centar. Veliki broj pacijenata u samo jednom danu morao je hitno da bude hospitalizovan u Klinički centar. Taj dan nikada neće zaboraviti, kaže u intervjuu  prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora KC Niš.

Od trenutka kada smo počeli borbu sa virusom, da li ste mogli da zamislite da će ona trajati ovoliko dugo?

- Kada smo započeli borbu protiv korona virusa, niko nije mogao da nasluti dimenzije problema, uloženog napora, kao i broja umrlih. Dosadašnje iskustvo sa različitim epidemijama virusnih oboljenja, sa jedne strane, kao i jednostavno nepoznavanje, do tada novog SARS COV-19 virusa, sa druge strane, umnogome su odredile sprovođenje različitih postupaka u cilju suzbijanja daljeg širenja.

Vi ste vodili kovid bolnicu kada je korona ušla u Gerontološki. Kako pamtite taj dan?

- Tog 11. aprila po nalogu generalnog direktora KC postao sam koordinator novog Kliničkog centra kao kovid bolnice. To je bilo u predvečerje epidemije u Gerontološkom centru u Nišu. U prva 24 časa zbrinuli smo 211 pacijenata, a do 18. aprila skoro 400 zaraženih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Posebno bih istakao ponedeljak, 13. april, dan koji ću pamtiti verovatno čitav život, kada smo primali pacijente uglavnom iz Gerontološkog centra, izuzetno stare osobe sa izraženim pratećim oboljenjima. Korisnike GC u Nišu su dovozili između ostalog sanitetima Hitne pomoći ali i autobusima. Primali smo pacijente do kasno u noć. Svi članovi ekipe iz prethodne smene, kojima je isteklo radno vreme, ostali su da bi pomogli svojim kolegama i koleginicama da što brže i efikasnije zbrinu veliki broj starih i obolelih pacijenata. Istakao bih izvanrednu saradnju sa kolegama i saradnicima Hitne pomoći u Nišu i sa tada novopostavljenim rukovodstvom Gerontološkog centra.

Kako ste vi doživeli ovu borbu za koronom?

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVI IMATE OVE APLIKACIJE U TELEFONU! Proglašene su za ŠPIJUNSKE i od nedelje ZABRANJENE

ŽREB ZA LIGU EVROPE: Zvezda ide u Sloveniju ili Jermeniju

ĐOKOVIĆ DOBIO "SRPSKI DERBI" U RIMU! U petak igra četvrtfinale! (VIDEO)

MALE TAJNE ONLAJN MUVANJA Evo šta znače poruke muškaraca na mreži

- Borbu protiv korone sam doživeo kao rat protiv nevidljivog neprijatelja, imperativ očuvanja zdravlja stanovništva Niša i čitave jugoistočne Srbije, ali i održavanje sistema zdravstvene zaštite u Srbiji. To je bilo veliko iskušenje za sve nas, tako da sam i ja, kao hirurg, aktivno učestvovao u lečenju infektivne bolesti kakva je Covid-19. To je bila moja obaveza i dužnost, jer u datom trenutku nismo imali dovoljan broj infektologa, pulmologa, koji bi mogli da se suprotstave pošasti koja je zadesila ceo svet pa i našu zemlju. Najnaporniji deo rada je predstavljao prijem velikog broja srednje teških i teških formi kovid pozitivnih pacijenata u novom KC. U jednom trenutku smo ostali na 50 praznih kreveta, a svakog dana je pristizao sve veći broj obolelih. Znao sam da ako popunimo kapacitete nove zgrade, pacijente moramo da šaljemo dalje, a u čitavoj Srbiji je buktala epidemija. Što bi se reklo, bili smo priterani uza zid. Sreća je da su tada donete odluke Kriznog štaba o otvaranju novih kovid bolnica u okruženju, u Leskovcu, Vranju, Sokobanji.

Da li je Niš spreman za novi talas korone, zdravstveni sistem, kakva je spremnost vaših kolega?

- Niš, odnosno Klinički centar, kao najveća i najznačajnija zdravstvena ustanova jugoistočne Srbije koja pokriva teritoriju sa oko dva miliona stanovnika, spreman je za nove izazove sa Covid-19. Mislim da smo pokazali da imamo kadrove, znanje, kapacitete za rat protiv ove infekcije. Imamo i ono što je najvažnije, hrabrost i iskustvo u lečenju iz prethodnog perioda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar