16°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

ČEKA SE ODLUKA ZA CELU SRBIJU: Pogledajte koliko je škola do sada PREŠLO NA ONLAJN NASTAVU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost da se sa neposredne nastave pređe na nastavu na daljinu u ukupno 69 škola u Srbiji, podaci su koje su do ponedeljka, 23. novembra 2020. godine, škole dostavile školskim upravama.

Od tog broja u celosti je na nastavu na daljinu prešlo 46 škole - 25 osnovnih (1,9 odsto) i 21 srednja škola (4,1 odsto).

U 23 osnovne škole (1,8 odsto) odobreno je da u trajanju od najviše 14 dana izvode nastavu na daljinu učenici drugog ciklusa.

Neke od škola dobile su odobrenje da rade na daljinu samo u izdvojenom odeljenju, kao i pojedine grupe odeljenja.

Reč je o školama u školskim upravama u Jagodini, Leskovcu, Nišu, Požarevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Kosovskoj Mitrovici.

Štabovi za vanredne situacije pri lokalnim samoupravama mogu da donesu odluku o uvođenju vanredne situacije koja se nužno primenjuje na građane, ustanove i organizacije u toj jedinici, navode za medije u Ministarstvu prosvete

PROČITAJTE I OVO

DOBRA VEST IZ CRNE GORE Vladika Joanikije negativan na korona virus

NAJVEĆI SKOK PREMINULIH Ovo je novi korona presek u Srbiji

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA Beograd i dalje prvi, u vrhu i Novi Sad

Uvođenje vanredne situacije zahteva razmatranje ostvarivanja načina neposrednog obrazovno-vaspitnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, zbog čega se gradovi/opštine obraćaju resornom Ministarstvu, odnosno nadležnoj školskoj upravi, radi davanja saglasnosti za promenu načina organizacije obrazovno-vaspitnog rada u određenom vremenskom periodu, dodaju u ovom Ministarstvu.

Uvođenje vanredne situacije ne podrazumeva i obavezno prekidanje neposredne nastave.

Škole su u obavezi da izaberu platformu preko koje će realizovati nastavu na daljinu, kažu.

Osim toga, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je učenicima na teritoriji Republike Srbije praćenje nastave preko javnog medijskog servisa.

Ovih dana odluka o škola za celu Srbiju

Podsećamo, školska nastava u celoj Srbiji mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Kada je reč o školskim ustanovama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvek da li da na onlajn pređu i stariji razredi osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zaisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da će "ovih dana" biti poznato koja će biti konačna odluka.

ŠTA JE SA VRTIĆIMA I MLAĐIM OSNOVCIMA?

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog, a vrtići bi i dalje bili otvoreni.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn, ona će, kako saznajemo, biti oročena na 10 ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva decu. Međutim, s druge strane, prema poslednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar