11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Srbija među prvima van EU uvela indeks rodne ravnopravnosti

 Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji ne razlikuje se mnogo od stanja u evropskim i svetskim državama, ocenila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i istakla da je Srbija bila prva država, koja nije članica Evropske unije, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je ukazala da je Srbija u prethodnom periodu uvela određene institute i da sprovela određene dijaloge između različitih institucija, kao i nevladinog sektora, koji su, kako je istakla, za rezultat dalo Strategiju rodne ravnopravnosti sa Akcionim planom, i određene zakona.

''''Srbija je do skora bila prva država, koja nije članica EU, koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, koji je itekako pomogao da vidimo ne samo gde smo već i šta treba da radimo i kakve odluke da donosimo mnogo brže i efikasnije i uz mnogo više razgovora'''', rekla je Mihajlović na prvom multisektorskom događaju posvećenom pitanjima rodne ravnopravnosti, pod nazivom "Stanje ravnopravnosti u Republici Srbiji", koji je pokrenulo Ministarstvo za društveni dijalog i ljudska i manjinska prava.

Ona je podsetila da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodno budžetiranje Zakonom o budžetskom sistemu, i istovremeno naglasila da su starteška dokumenta i zakoni osnova da se unapredi stanje rodne ravnpravnosti.

OVO MORATE ZNATI

Frilenseri na sastanku danas sa premijerkom Anom Brnabić

DANAS SAHRANA ŽRTAVA TROSTRUKOG UBISTVA: Porodica se potresnim rečima oprašta od Bisere i njenih roditelja

MIKA ALEKSIĆ DANAS PRED TUŽIOCEM: Vlasnik škole glume osumnjičen da je napastvovao PET svojih učenica

ZA STARIJE ĐAKE NASTAVA PO MODELU IZ SEPTEMBRA

ZAVRŠEN RASPUST: Evo kakva pravila važe na početku drugog polugodišta - ko nastavu prati uživo, ko onlajn

''''Krovna Strategija rodne ravnopravnosti, koja će u narednom periodu da se izrodi ovakvom vrstom dijaloga, jeste značajna za nas, kao i Zakon o rodnoj ravnopravnosti", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, taj zakon je bio pripremljen 2016.godine, ali nije usvojen jer je, kazala je Mihajlović, o tom dokumentu bilo mnogo neslaganja unutar vlade.

''''Zato današnji dijalog vidim ne samo kao prostor, već kao mogućnost i alat da dođemo što brže do određenih dokumenata koja su ključna za uspostavljanje jednakih uslova za muškarce i žene'''', naglasila je Mihajlović.

Na skupu su učestvovali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, predsednik Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava Tibor Varadi, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nađa Chuk.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar