0°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen

Izvor: kurir.rs

JENS STOLTENBERG IZRIČIT: Ne smeta nam što se Srbija oprema oružjem iz Rusije i Kine

Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere.Nabavke za odbranu su nacionalna odluka. Konstruktivan dijalog o Kosovu je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podržavam napore EU da posreduje u tome. Takođe, pozdravljam napredak načinjen u Vašingtonu

NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Ne smeta nam što se Vojska Srbije oprema naoružanjem iz Rusije i Kine, kaže u ekskluzivnom intervjuu generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg. Ističe da Kfor - misija NATO - i dalje ostaje prisutan na Kosovu sa oko 3.500 vojnika, koji pružaju „sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice“.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti. Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na „balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost“, a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVI IMATE OVE APLIKACIJE U TELEFONU! Proglašene su za ŠPIJUNSKE i od nedelje ZABRANJENE

ŽREB ZA LIGU EVROPE: Zvezda ide u Sloveniju ili Jermeniju

ĐOKOVIĆ DOBIO "SRPSKI DERBI" U RIMU! U petak igra četvrtfinale! (VIDEO)

MALE TAJNE ONLAJN MUVANJA Evo šta znače poruke muškaraca na mreži

NATO je sve više prisutan na zapadnom Balkanu. Šta kažete na ocene da je Alijansa „čuvar stabilnosti i demokratije“ u ovom našem regionu, to jest da je neko ko ovde sprečava možda neke nove sukobe? Jer, pored Kosova, gde o bezbednosti građana brine više hiljada vojnika NATO, vidimo da situacija nije idealna ni u Bosni i Hercegovini, koja se u mnogo čemu pokazala kao nefunkcionalna država, zatim tu je i Crna Gora, koja je prethodnih meseci bila uzdrmana unutrašnjim trzavicama...

- Evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu su u direktnoj vezi. Od kraja devedesetih naše snage pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou. Nekoliko zemalja na zapadnom Balkanu su sada saveznici NATO. Ove zemlje su bile u mogućnosti da ojačaju svoju demokratiju, osnaže svoju bezbednost, povećaju sigurnost svojih građana i unaprede ekonomiju preko novih stranih investicija. Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata - ima za cilj jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar