0°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

RUSI ČUVAJU BRAĆU Lavrov: Potpuno podržavamo status Republike Srpske

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, uoči posete BiH, kaže da Rusija, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske i njena ustavna ovlašćenja, kao i da smatra da treba da bude revidirano prisustvo Kancelarije visokog predstavnika.

Lavrov, koji je posetom Atini započeo posetu regionu Balkana, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske", koji će biti objavljen u sutrašnjem broju, da Rusija ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH ocenivši da je njegova funkcija odavno iscrpljena. Šef ruske diplomatije, koji će u okviru turneje po regionu posetiti i Srbiju, smatra da nema dovoljno razloga za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt veka uspešno obezbeđuje mir, bezbednost i stabilnost u BiH i regionu.

- Štaviše, trajna vrednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacinalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH - poručio je Lavrov.

On je naglasio da su bilo kakve promjene Dejtoskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom.

- Ono što zaista treba da bude revidirano to je prisustvo Kancelarije visokog predstavnika - naveo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije istakao je da Rusiju sa RS ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze.

- Cenimo, zaista, bratsko uzajamno razumevanje koje postoji između nas - poručio je Lavrov.

Lavrov je dao i intervju za "Večernji list" u kojem je naveo da je Rusija uverena da je Dejtonski sporazum zadržao aktuelnost i istakao da je Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, snosi svoj deo odgovornosti za njegovo sprovođenje, iako je "kao malo ko zainteresovana za realizaciju njegovih osnovnih postulata". On je dodao da je Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa tim pitanjem.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar