13°C

Beograd

SEVERNA KOREJA: Prošle nedelje zadržan ruski ribarski brod!

Severna Koreja zadržala je prošle nedelje ruski ribarski brod sa 15 ruskih i dva južnokorejska državljana zbog kršenja pravila ulaska na teritoriju te zemlje, saopštila je ruska ambasada u Severnoj Koreji.

Naporima ruskih diplomata u Pjongjangu na oslobađanju privedenih pridružila se i vlada ruskog regiona Sahalin na ruskom Dalekom istoku.

- Relevantne vlasti sada razmatraju to pitanje. Kao prvo, važno je osigurati bezbednost posade u kojoj su i tri stanovnika Sahalinskog regiona. Daćemo sve od sebe da rešimo problem što pre i što bolje - rekao je guverner Sahalina Sergej Budkin.

Brod je plovio od Južne Koreje prema Japanskom moru.

- Trenutno istražujemo okolnosti incidenta. Ruska ambasada ostaje u stalnom kontaktu sa severnokorejskim vlastima i rukvoodstvom Severnoistočne kompanije za ribolov (vlasnika broda). Ambasada preduzima sve neophodne mere za rešenje situacije u najkraćem vremenu - navela je ambasada u saopštenju.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posada privedena zbog "kršenja pravila ulaza i ostanka na teritoriji Severne Koreje".

Vlasnik broda saopštio je da je brod zadržan pošto je prešao "u neku zonu 50 milja".

- Nije poznato koja je to zona. Ne može se pronaći ni na jednoj mapi. Niko ne zna odakle potiče, niko ne može da objasni - rekao je izvor.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar