PAŽNJA: Donosimo vam tri ključna faktora koja ubrzavaju proces starenja!

Negde oko 25. prvi znaci opšteg starenja kože postaju vidljivi. Kako starimo, procesi u koži se usporavaju i struktura slabi. Supstance koje kožu čine zategnutom i glatkom počinju da nestaju. Razlog tome je kombinacija unutrašnjih procesa starenja i spoljašnjih uticaja. Najuočljiviji prvi znak starenja su fine linije i bore, koje se produbljuju kako vreme protiče. Donosimo vam tri ključna faktora koja ubrzavaju proces starenja:

1. Izlaganje sunčevim zracima

Ako je koža nezaštićena na suncu, UV zraci mogu doprineti pojavi bora. Produženo i ponavljano izlaganje oštećuje kolagen i dovodi do manje elastične, slabije strukture kože, na kojoj lakše nastaju bore. Izlaganje sunčevim zracima ubrzava starenje kože više od svih drugih spoljnih faktora.

2. Pušenje

Okidač za oksidativni stres je pušenje, koje oslobađa slobodne radikale koji potom oštećuju strukturu kože i doprinose razvoju znaka opšteg starenja uključujući i bore. Dodatno, nikotin i hemikalije iz cigareta oštećuju kolagen i elastin u koži. Ovo utiče na snagu i elastičnost i može prouzrokovati bore.

3. Suva koža

Čest znak starenja je suvoća kože uslovljena godinama. Kao posledica opadanja fukcija kože, zrela koža postaje značajno suvlja i grublja, a može se javiti i svrab. Ovo se dešava usled smanjenja količine Hijaluronske kiseline i može voditi nastanku dubokih bora.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Twitter/Zemlja

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:15 Serija: Suze moje sestre
15:15 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
21:00 Goli život
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live