Izvor: Informer.rs
14.08.2023 u 22:22
0

OVO NISTE ZNALI O LEGENDI DOMAĆEG FILMA: Znate li kako se Pavle Vuisić zaista prezivao i zašto je promenio prezime?!

Pavle Vuisić bio je jugoslovenski i srpski glumac.

Pavle Vuisić je rođen 1926. godine na Cetinju, a odrastao je u Beogradu. Njegovo prezime bilo je Vujisić, ali je izbacio slovo „j“ iz njega jer ga je smatrao suvišnim i ceo život se potpisivao kao Pavle Vuisić. Bio je više od trideset godina u braku sa suprugom Mirjanom.

Živeo je u Beogradu do svoje smrti.

Njegov mlađi brat Dušan Vujisić je bio takođe glumac.

Studirao je pravo i sve do početka 1950-ih ogledao se u novinarstvu (Radio Beograd). Nepunu sezonu glumio je u Pančevačkom pozorištu, istovremeno je statirao na filmu Čudotvorni mač (1950) Voje Nanovića i bezuspešno pokušao da se upiše na Akademiju.

Snimio je veliki broj filmova i televizijskih serija. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Filmsku karijeru otpočinje 1950. godine u filmu Čudotvorni mač Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu Tri koraka u prazno (1958). Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Već od 1957. počinje saradnju sa brojnim rediteljima, igrajući raznovrsne uloge.

Na velikom platnu Pavle Vuisić se prvi put pojavio 1950. godine u filmu Vojislava Nanovića „Čudotvorni mač“. Iste godine imao je i manju ulogu u kratkom filmu „Govori Moskva“. Tri godine kasnije je igrao mornara u drami „Nevjera“ Vladimira Pogačića i Gutu u filmu „Ciganka“ nastalom na temelju romana „Koštana“ Borislava Bore Stankovića. U januaru 1957. godine publika je imala priliku da premijerno pogleda film „Zenica“ u kojoj je igrao manju ulogu, a nakon toga i dramu „Subotom uveče“ u kojoj je tumačio redara. Tokom naredne godine snimio je čak šest filmova.

NAJAVIO OKUPLJANJE EKIPE: Lazar Ristovski snima DRUGI deo filma o KRALJU PETRU

Sa Batom Živojinovićem, Svetlanom Bojković, Goricom Popović i drugima 1983. godine Paja je snimio triler „Halo taksi“, dok je u krimi drami „Medeni mjesec“ scenu delio sa Nadom Abrus, Ljubišom Samardžićem, Slobodanom Milovanovićem i drugima. Poslednji film koji je snimio bila je drama „Od zlata jabuka“ Nikole Stojanovića. Vuisić je tumačio lik Strahinje, dok su glavne uloge igrali Danilo Lazović, Ljuba Tadić i Nenad Nenadović.

Preminuo je 1. oktobra 1988. godine od karcinoma. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter