Izvor:
07.05.2017 u 08:39
0

IZNENAĐENI OTKRIĆEM: Pronađen uzrok misterioznog zračenja koje dopire iz centra galaksije!

Nasred galaksije Mlečni put nalazi se nepoznati izvor gama zraka, koji već dugo zbunjuje naučnike. Ipak, rezultati najnovijih istraživanja mogli bi da označe kraj ove misterije.

Naučna javnost upoznata je sa neobjašnjivim izlivima gama zračenja iz središta Mlečnog puta još od 2009. godine, a astronomi od tada prate ovu pojavu putem Fermijevog gama-zračnog svemirskog teleskopa.

U međuvremenu je osmišljen matematički model koji bi mogao da da odgovor na pitanje šta uzrokuje misteriozne izlive energije. Reč je o pulsarima – gustim zvezdanim jezgrima, koja se kreću oko svje ose velikom brzinom.

Naučnici su prvo sastavili listu 400 objekata koji bi mogli da doprinose otkrivenoj anomaliji, a spisak je nedavno sveden na 66 kandidata. Kada su novi podaci uneseni u kompjutersku simulaciju, dobijeni su rezultati koji bi mogli da upućuju na neobjašnjivog zračenja.

“Sudeći prema našem istraživanju, u prostoru oko centra galaksije nalazi se grupa pulsara koja je najverovatnije uzrok izliva gama zračenja”, izjavio je profesor Matija di Mauro sa Kavli instituta za astrofiziku i kosmologiju na Stenford univerzitetu.

Naučni tim sada planira da sprovede dodatno istraživanje putem radio-teleskopa, kako bi potvrdio novo otkriće.

Izvor:B92.net
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter