Izvor: BBC
14.07.2020 u 13:07
0

NAUČNICI NA PRAGU VELIKOG OTKRIĆA Novi model precizno predviđa zemljotrese

Naučnici u Edinburgu stvorili su novi matematički model za koji veruju da će poboljšati način na koji se predviđaju zemljotresi, prenosi BBC.

Stručnjaci za geonauku iz centra Liel, koji je nastao u saradnji univerziteta Heriot-Wat i British Geological Survey (BGS), želeli su da iskoriste matematiku umesto pribegavanja laboratorijskim eksperimentima. Cilj je bio da predvide snagu kamenih stena u središtu raseda u Zemljinoj kori gde se potresi događaju i zovu se filosilikati.

PROČITAJTE I OVO

EVO ŠTA KAŽE DR KON: Italijani tvrde da je koronavirus agresivniji u Srbiji, da li je tako?

DAČIĆA KOD MARIĆA: I u Vučićevim redovima ima izdajnika

OČEKUJE NAS DRASTIČNO ZAHLAĐENJE: Todorović otkriva kakvo nas vreme očekuje u avgustu

STANJE U ŠAPCU: U Opštoj bolnici 178 pacijenata,troje na respiratoru

U NOVOM PAZARU DAN ŽALOSTI

Doktorka Sabine den Hartog radila je u saradnji sa naučinicima sa univerziteta u Liverpuli i Utrehtu. Filosilikati dobijaju olike malih ploča i kad klizaju jedni kraj drugih pod pritiskom dolazi do zemljotresa. Ključno pitanje je snaga trenja stene, odnosno snaga koja je potrebna da izazove kretanje duž raseda. Potresi počinju s mikroskopski malim pokretima u filosilikatnoj steni, a od tih mali pomaka mogu se osloboditi snažne i razarajuće sile.

Ponašanje stena može da se ispita u laboratorijskim uslovima, ali stanje u dubini površine Zemlje je kompleksno i teško ih je kopirati. I tu je prostor za matematičke modele koji omogućavaju naučnicima da predvide snagu trenja filosilikata na način koji se ne može da se postigne u laboratorijama.

– Na mikroskopskoj udalčjenosti analizirali smo veštačke zone raseda – kaže dr Den Hartog.- Cilj je bio da identifikujemo procese koji se odvijaju – kao pucanje minerala filosilikatne ploče. Na osnovu toga smo uradili niz jednačina kako bismo predvideli način na koji se snaga trenja filosilikata menja s promenom uslova kao vlage ili brzine kretanja raseda.

SAZNAJTE I OVO

SAM SVOJ MAJSTOR Napravite ručnu kosilicu od delova iz podruma (VIDEO)

PROVALJEN! UHAPŠEN POZNATI INFLUENSER Hvalio se raskošnim životom, a iza svega se krile prevare! (VIDEO, GALERIJA)

OVO MORATE ZNATI Koliko često trebate prati flašicu s vodom i kako je najbolje dezinfikovati

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Journal of Geophysical Research: Solid Earth“. Rezultat je jednačina koja olakšava izradu modela koji simuliraju kretanje raseda uključujući i tokom potresa – i otkrili su da filosilikati nisu jedine stene koje igraju ulogu.

– Naš model predviđa da kretanje duž zona raseda bogatog filosilikatima postaje teže s povećanjem brzine kretanja – kaže dr Den Hartog.

U nekim okolnostima, po njoj, filosilikati mogu da spreče i potrese.  

– Nismo mogli da objasnimo odnos između sile koja drži rased i sile potrebne da ga pokrene. To znači da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se poboljšao model.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter