Izvor: TELEGRAF
07.11.2023 u 20:40
0

ODLIČNA IDEJA ILI OPASNOST? Laseri na auto-putevima u Kini (VIDEO)

Kina je nedavno uvela novu tehnologiju na svojim autoputevima - lasere koji su dizajnirani da spreče pospanost vozača.

Ova inicijativa, koja ima za cilj povećanje bezbednosti na putevima, izazvala je širok spektar reakcija na društvenim mrežama.

Korisnica „Science Girl“ je na društvenoj mreži X podelila video koji prikazuje kako svetlosni zraci preleću iznad vozila na autoputu Qingdao–Yinchuan. Video je brzo postao viralan, sa preko 50 miliona pregleda, i izazvao je žustru debatu.

Dok neki smatraju da je ovo odlična ideja, drugi iznose svoje predloge i zabrinutosti. Jedan korisnik je šaljivo predložio da bi bolja ideja bila nasumično bacanje ajkula na put, kako bi vozači ostali budni izbegavajući ih. Drugi su izrazili zabrinutost da bi ovakva tehnologija mogla da zaslepi vozače ili ih dezorijentiše.

Čija je genijalna ideja da se vozači oslepe? Čestitam, oni koji nisu pospani sada su dezorijentisani. Ja bih se sudario za pet sekundi – komentarisao je jedan korisnik.

Drugi su izrazili slične brige, naglašavajući da bi laserska svetla mogla da dezorijentišu vozače, posebno osobe sa određenim senzornim osetljivostima.

Ova inicijativa predstavlja pokušaj kineskih vlasti da inovativnim pristupom smanje broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih umorom vozača. Međutim, očigledno je da takve tehnološke inovacije moraju biti pažljivo razmotrene kako bi se osigurala njihova bezbednost i efikasnost, a da pritom ne stvore nove probleme na putu.

TESLA ĆE DOBITI SVOJ DAN? Na forumu u Atini pokrenuta istorijska inicijativa

Dalje istraživanje i analiza biće ključni u utvrđivanju da li su laseri na autoputevima efikasan alat u borbi protiv umora vozača ili predstavljaju novi izvor rizika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter