19°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen/Tina Turner Official

Izvor: Happy BSC

MUZIČKA DIVA DANAS SLAVI ROĐENDAN: Tina Tarner puni 82 godine

Na današnji dan 1939. godine rođena je legendarna američka pevačica raskošnog vokala Ana Mej Bulok poznatija pod imenom Tina Tarner. 

Rođena je u seoskoj porodici u Tenesiju. Počela je da peva kao tinejdžerka, a nakon preseljenja u Sent Luis, u državi Misuri, uronila je u lokalnu ritam i bluz scenu. Upoznala je Ajka Tarnera na nastupu njegovog benda "Kings of Rhythm" 1956. godine i ubrzo je postala deo te grupe. Počela je da nastupa kao Tina Tarner. Ajk i Tina su se venčali 1962. godine, iako je tokom brakorazvodnog postupka 1977. godine, Ajk tvrdio da njih dvoje nikada nisu bili zakonski venčani.

"Album River Deep - Mountain High" iz 1966. godine bio je hit u Evropi, ali se slabo prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama. Poslednji hitovi Ajka i Tine kao para bili su obrada pesama Creedence Clearvater Revival "Proud Mary“ (1971) i "Nutbush City Limits“ (1973). Tina se razvela od Ajka 1978. godine, zbog fizičkog zlostavljanja i neverstva.

Nakon niza gostovanja na albumima drugih izvođača, objavila je svoj debi solo album "Private Dancer" 1984. godine kojim je trijumfovala, kako kritički tako i komercijalno i prodat je u više od 20 miliona primeraka širom sveta. Album je osvojio tri Gremi nagrade, uključujući rekord godine i najbolji ženski vokal za "What's Love Got To Do with It“. Singl je postao njena prepoznatljiva pesma. Svoj muzički uspeh pratila je ulogom u filmu "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985).

Kasniji albumi uključuju "Break Every Rule" (1986), "Foreign Affair" (1989) i "Wildest Dreams" (1996). Njena kompilacija najvećih hitova "All the Best" objavljena je 2004. godine. Pojavila se na albumima drugih izvođača, posebno na "Herbie Hancock's River: The Joni Letters" (2007), Gremi nagrađenom posvetom Džoni Mičel.

Nakon što je nekoliko godina živela u Švajcarskoj, Tina je 2013. godine postala švajcarski državljanin i ubrzo nakon toga predala papire da se odrekne državljanstva SAD - a. Napisala je autobiografije "I, Tina" iz 1986. godine napisana sa Kurtom Loderom i adaptirana 1993. kao film  "What’s Love Got to Do with It" i "My Love Story" (2018), kao i knjigu za samopomoć "Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good" (2020) 

Ajk i Tina su primljeni u Rokenrol Kuću slavnih 1991. godine. Osim što je dobila nagradu Kenedi centra (2005), Tini je dodeljena Gremi nagrada za životno delo 2018. godine. Godine 2021. primljena je u Kuću slavnih rokenrola kao solo izvođač. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar