20°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: ALO

TUŽNE VESTI! PREMINUO LEGENDARNI HRVATSKI GLUMAC

Preminuo je u Zagrebu u 71. godini života.

Dragoljub Lazarov je preminuo u Zagrebu, kako saopštava Gradsko dramsko kazalište Gavela.

Dragoljub je bio hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac i dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella", a najveću popularnost je stekao na filmovima "Okupacija u 26 slika" gde je sarađivao sa Lordanom Zafranovićem, i "Povratak" sa Rajkom Grlićem.

1979. godine je diplomirao na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu 1979. godine, a  tokom studija je sarađivao s pozorišnom radionicom Pozdravi, s Histrionima, K.P.G.T.-om. Od 1979. do 1989. godine kao član ansambla Teatra ITD, s predstavama "Mali Hamlet" i "Kontrabas" u režiji Zlatka Boureka obilazi sve značajnije svetske festivale i u domaćem okruženju dobiva mnoge značajne nagrade.

Neke od njih su Nagrada dramskih umetnika 1987. godine, za ulogu Viteza, u režiji Joška Juvančića Nagrada Festivala monodrama u Zemunu 1986. godine, za monodramu "Kontrabas" u režiji Zlatka Boureka; Nagrada Zlatni venac Festivala malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu za predstavu "Mali Hamlet" u režiji Zlatka Boureka., prenosi Espreso.

Od 1990. godine član je ansambla GDK Gavella u kojem je odigrao niz predstava, među njima i one u predstavama "Četvrta sestra" Janusza Glowackog, "Platonov ili Drama bez naslova" A. P. Čehova, "Duh" Margaret Edson, "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova te "Latinovicz" Miroslava Krleže i Zlatka Viteza.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar