5°C

Beograd

Photo: yt radioSrbija/printscreen

Izvor: tanjug

Otvorena izložba "Odiseja nesvrstanih"!

 Izložba “Odiseja nesvrstanih”, koja kroz arhivske fotografije prikazuje razvoj Pokreta nesvrstanih od konferencije u Bandungu 1955. godine do osnivačke konferencije 1961. godine u Beogradu, otvorena je večeras u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Na svečanosti su pred zvanicama i predstavnicima diplomatskog kora iz nekoliko nesvrstanih zemalja, govorili direktor Zavoda Marko Krstić i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

PROČITAJTE JOŠ: PARE ĆE VAM PADATI SA NEBA: Uz ove trikove privući ćete novac i postati BOGATI!


"Nastojali smo da na pregledan način predstavimo priču o razvoju jedne ideje, o smelom i neizvesnom putu čiji ciljevi su prevazilazili parcijalne interese bilo koje vrste, već su imali univerzalni domet i značaj", rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, za današnju Srbiju to je iskustvo "potvrda mogućnosti jedne srazmerno male zemlje da bude ozbiljan subjekt međunarodnih odnosa".

Jokić je ocenio da "sa ove vremenske distance možemo potvrditi visok stepen ostvarenog uvažavanja između zemalja članica, kroz bogatu istoriju aktivnosti pokreta".

Prema njegovim rečima, upravo je motiv postavke da posle 60 godina "kroz zanimljivu retrospektivu sagledamo i preispitamo sadašnje rezultate politike sile u suočavanju sa mogućnostima miroljubive koegzistencije".

Posetioce je potom sproveo kroz izložbu "Odiseja nesvrstanih" Matija Malešević, magistar politikologije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

PROČITAJTE JOŠ: NEGA SOBNOG CVEĆA TOKOM ZIME: Par sjajnih saveta koje će biljke održati u životu


Izložene fotografije prikazuju predsednika komunističke Jugoslavije Josipa Broza (1892-1980) tokom putovanja i diplomatskih susreta sa brojnim zvaničnicima Nesvrstanih, poput predsednika Egipta Gamala Nasera (1918-1970) i premijera Indije DŽavaharlala Nehrua (1889-1964), ili sa kubanskim revolucionarem Če Gevarom (1928-1967).

Izložba traje do 17. oktobra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, koji je njen organizator u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, Arhivom Jugoslavije i Filmskim novostima, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture Srbije.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar