Izvor: Telegraf
25.09.2021 u 10:16
0

EVO KAKO MOŽETE DA OTKRIJETE UZROK PODOČNJAKA I USPEŠNO IH OTKLONITE:Tamni kolutovi ispod očiju često mogu ukazivati i na zdravstveni problem!

Pre nego što počnete da uklanjate posledicu, potrebno je da znate šta je uzrok naduvenih, tamnih kolutova oko očiju.

Podočnjaci, koliko god bili uobičajena pojava na licu, mnogim ljudima predstavljaju emotivni i društveni problem. Osim nelagode u estetskom smislu, podočnjaci licu daju umoran, bolestan i iscrpljen izgled. Pored neispavanosti, teške noći ili ludog prvoda, podočnjaci mogu biti i rezultat određenih zdravstvenih problema.

Zato, pre nego što počnete da uklanjate posledicu, potrebno je da znate šta je uzrok naduvenih, tamnih kolutova oko očiju.

PROČITAJTE JOŠ: BEZ OVOG KOMADA JESEN JE NEZAMISLIVA

Zadržavanje tečnosti u području ispod očiju, mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa, ali i teška i slana hrana, pa i plakanje.

Ako ste, na primer, veče proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se probuditi sa podočnjacima.

– Razlog je osmoza. Voda uvek putuje iz delova tela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gde ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to je li reč o soli iz suza ili o soli iz slane hrane – pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt.

PROČITAJTE JOŠ: Iskoristite kafu na pravi način: Napravite savršenu masku za lice!

Zato i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gdje je koža nežna i tanka, pa na nju najviše utiče proticanje tečnosti u organizmu.

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom i konzumiranja cigareta i preterivanja sa alkoholnim pićima. Konzumiranje cigareta i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

1. Kreme za posvetljavanje

Ono što sami možete uraditi jeste da probate sa kremama koje sadrže kiseline koje če posvetleti tamne kolutove oko očiju i smanjiti ih. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne žile.

2. Promenite položaj spavanja

Spavanje na boku i stomaku zbog delovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i doprinosi stvaranju podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok nastanka kesica spavanje na boku. Pokušajte da spavate na leđima i pod glavu stavite jedan jastuk.

3. Proverite da li su tamni kolutovi višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični hirurg Džozef Eviatar. Tamni kolutovi se stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju.

4. Koristite hladne obloge

Natečenost oko očiju smanjiće hladne kašike, kriške krastavaca, rashlađene kesice čaja ili paketići smrznutoga graška, ukoliko ih stavite ispod očiju. Tajna nije u čudotvornim moćima krastavaca ni čaja, nego u hladnoći koja smanjuje natečenost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter