Izvor: BSC HAPPY
18.02.2023 u 20:25
0

Derbi 24. kola Premijer lige: Liverpul sa igračem više savladao Njukasl! (FOTO)

Fudbaleri Njukasla dočekali su ekipu Liverpula u derbiju 24. kola engleske Premijer lige. Prethodno je Arsenal bio ubedljiv na gostovanju Aston Vili 2:4 (2:1), Notingem i Mančester siti odigrali meč bez pobednika 1:1, a Čelzi je poražen na svom terenu od Sautemptona minimalnim rezultatom.

Inače Njukasl se ove sezone nalazi u fenomenalnoj formi. Uoči ovog duela bili su četvrti na tabeli, na mestu koje direktno vodi u grupnu fazu Lige šampiona, sa 41 osvojenim bodom, dok sa druge strane ekipa Liverpula ima sezonu za zaborav i nakon 22 utakmice imaju svega devet pobeda i 32 osvojena boda, a nalazili su se na devetoj poziciji u šampionatu.

Sve današnje utakmice Premijer lige počele su minutom ćutanja za Kristijana Atsu, bivšeg fudbalera Njukasla, koji je stradao u zemljotresu u Turskoj i čije telo je danas pronađeno.

PREMIJER LIGA Mančester siti remizirao sa Notingemom, Fulam uzeo sva tri boda na gostovanju Brajtonu! (FOTO)

Početak utakmice, sa fudbalske strane, kakav se priželjkivao. Od starta je krenulo snažno i otvoreno. Nižu se naleti obe ekipe, ali nešto konkretniji bar u prvim minutima meča bili su domaći fudbaleri.

Ipak, Liverpul prvi stiže do gola. Svega 10 minuta bilo je potrebno gostima da zatresu mrežu rivala. Aleksander Arnold je probio, dodao Nunjezu, a ovaj matirao golmana Njukasla Poupa.

Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

Već u 17. minutu „crveni“ uspevaju da dupliraju prednost. Holanđanin Gakpo se maestralno ubacio u prostor, izbegavši tom prilikom ofsajd zamku protivnika i lako postigao svoj drugi gol u petom premijerligaškom nastupu. Zatražena je asistencija VAR-a, ali pogodak je ipak priznat.

Agonija Njukasla pred svojim igračima se nastavila pa su u 22. minutu ostali sa desetoricom na terenu. Sevnula je kontra Liverpula, golman Njukasla Poup je izleteo duboko na svoju polovinu u želji da omete obećavajući napad protivnika, ali se spetljao i odigrao rukom, što ga je koštalo direktnog crvenog kartona.

Nakon što je u igru ušao rezervni golman gostiju Martin Dubravka, Liverpul je iz slobodnog udarca ponovo ozbiljno zapretio, ali Slovak se nije dao iznenaditi.

U nastavku fudbaleri Liverpula su usporili svoje napade, u želji da iskoriste višak na terenu na što bolji način, ali presing sa kojim su nastavili u defanzivi, nagoveštava da je njihov posao na ovom meču daleko od gotovog.

Nakon skoro pola sata igre fudbaleri Njukasla uspeli su da zaprete golu gostiju. Ukazalo im se par izglednih prilika, ali rezultat je ostao nepromenjen. To kao da je bio znak za fudbalere Liverpula da je ipak vreme da stanu malo na loptu i organizovanije pristupe fazi napada.

Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

Treba odati priznanje fudbalerima Njukasla u ovim momentima. Brojčano slabiji, sa velikim rezultatskim zaostatkom, ipak su spremni da se nadmeću sa slavnim Liverpulom „na gol više“.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo više pogodaka. Liverpul je pokušavao preko svog napadačkog tria Salah-Nunjez-Gakpo da dugim loptama stvore „1 na 1“ situaciju sa golmanom domaćina, prilika je bilo, ali je realizacija nedostajala. Sa druge strane, Njukasl je nastavio da, i pored brojnih problema, pokušava da smanji prednost rivala. Sve u svemu, na odmor fudbaleri Liverpula odlaze daleko srećniji.

Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

Drugo poluvreme nastavilo se istim tempom. Liverpul je pretio uglavnom preko raspoloženog Salaha, ali je i Njukasl nastavio da napada rivala. Ipak, kada defanzivci Liverpula zbiju svoje redove, nekoliko fudbalera Njukasla zaista teško dolaze do gol šanse.

Trener Liverpula Jirgen Klop odlučio je da u 59. minutu unese malo svežine u igru gostiju, pa je zamenio Bajčetića Milnerom, Gakpa Diogom Žotom, Hendersona Eliotom i Nunjeza Firminom.

Usledio je odgovor trenera Njukasla Edija Hova u 64. minutu, koji je u igru uveo tri napadača: Isaka, Gordona i Marfija, umesto Isaka, Almirona i Tripijea i tako nagovestio da predaje večeras neće biti.

Arsenal posle preokreta savladao Aston Vilu u 24. kolu Premijer lige! (FOTO)

Fenomenalna utakmica igra se u Njukaslu. Jedini nedostatak je taj što deluje kao da je sve rešeno, pogotovo nakon crvenog kartona koji je dobio golman Njukasla, i što u tom kontekstu još uvek nema neizvesnosti oko pitanja pobednika, ali prema igri, požrtvovanosti i pristupu utakmici, svakako da je opravdala epitet derbija kola.

U 75. minutu fudbaleri Liverpula imali su fenomenalnu priliku da povećaju svoju prednost. Tečna akcija sa nekoliko dodavanja poremetila je odbranu Njukasla, ali završno dodavanje nije bilo precizno i rezultat je ostao nepromenjen.

Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

Nastavili su fudbaleri obe igre da se nadigravaju i u završnici.  U 82. minutu Njukasl je propustio fenomenalnu priliku da smanji zaostatak preko Vilsona, ali golman gostiju je odličnom intervencijom to sprečio.

Do kraja utakmice i pored mnogo uzbuđenja rezultat je ostao isti. Iako Liverpul iz Njukasla odlazi sa sva tri osvojena boda, ali domaći navijači imaju razloga da budu zadovoljni. Izgubiti sa 2:0 od šestostrukog šampiona Evrope nije sramota, ali kada se doda da je više od sat vremena Njukasl igrao sa igračem manje i za to vreme potpuno parirao gostima, stvorio veliki broj prilika, i ni jednog trenutka nije odustao od napadačke igre, uz sav rizik da se to moglo lako pretvoriti u katastrofu za njih, onda suzaslužili pohvale.

Navijači Njukasla su to prepoznali i aplauzima su ispratili svoje mezimce sa terena.

Premijer liga – 24. kolo:
Subota:
Aston Vila – Arsenal 2:4 (2:1) (5’ Vatkins, 31’ Koutinjo – 16’ Saka, 61’ Zinčenko, 93’ Martinrz a.g, 98’ Martineli)
Brentford – Kristal Palas 1:1 (0:0) (96′ Džanelt – 69′ Eze)
Brajton – Fulam 0:1 (0:0) (88′ Solomon)
Čelzi – Sautempton 0:1 (0:1) (45+1′ Vard-Prose)
Everton – Lids 1:0 (0:0) (64′ Kolman)
Notingem – Mančester siti 1:1 (0:1) (84′ Vud – 41′ B. Silva)
Vulverhempton – Bornmut 0:1 (0:0) (49′ Tavernier)
(u toku) Njukasl – Liverpul 0:2 (0:2) (10′ Nunjez, 17′ Gakpo)

Nedelja:
15.00 Mančester junajted – Lester
17.30 Totinhem – Vest Hem

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter