Izvor: BSC Happy
08.02.2023 u 10:45
0

BAJDEN PORUČUJE KINI: „SAD će delovati ako ugrozite naš suverenitet“

Vašington će delovati u odbrani Sjedinjenih Država ako Kina preduzme mere koje ugrožavaju suverenitet SAD, rekao je američki predsednik Džo Bajden u svom godišnjem obraćanju.

– Ne budite zabune: kao što smo jasno rekli prošle nedelje, ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo delovati da zaštitimo našu zemlju. I jesmo, rekao je on u transkriptu govora, koji je objavila Bela kuća.

Bajden je dalje rekao da njegova zemlja jasno stavlja do znanja Kini da traži konkurenciju, a ne sukob.

BAJDEN I „HVALOSPEVI“ U KONGRESU: „SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija!“

– Pre nego što sam došao na funkciju, priča je bila o tome kako Narodna Republika Kina povećava svoju moć i da Amerika propada u svetu. Ne više. Jasno sam rekao predsedniku Siju da tražimo konkurenciju, a ne sukob, on rekao.

– Da budemo jasni: pobeda u takmičenju sa Kinom treba da nas ujedini. Suočavamo se sa ozbiljnim izazovima širom sveta, dodao je Bajden.

Međutim, američki predsednik je rekao da je „posvećen radu sa Kinom gde može da unapredi američke interese i koristi svetu“.

– Danas smo u najjačoj poziciji u decenijama da se takmičimo sa Kinom ili bilo kim drugim u svetu, rekao je Bajden.

– Neću se izviniti što ulažemo da bismo Ameriku učinili snažnom. Ulaganje u američke inovacije, u industrije koje će definisati budućnost, i da kineska vlada namerava da dominira.

Sekretar za štampu američkog Ministarstva odbrane Patrik Rajder rekao je 2. februara da su američke vlasti otkrile i da prate „izviđački balon“ na velikoj visini iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Oborila ga je 4. februara američka vojska kod obale Južne Karoline u vazdušnom prostoru SAD. Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je posetu Kini zbog incidenta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter