Izvor: Tanjug
14.10.2023 u 17:45
1

BLINKEN U INTENZIVNOJ DIPLOMATSKOJ MISIJI: Nakon Rijada stiže u UAE

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Ujedinjene Arapske Emirate, što je njegova peta stanica u intenzivnoj diplomatskoj misiji sa ciljem da se spreči da se rat Izraela i Hamasa proširi po regionu i produbi u humanitarnu krizu.

Najviši američki diplomata započeo je dan posetom Rijadu, gde je saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom naglasio važnost minimiziranja štete po civile , nedelju dana nakon početka napada bez presedana koji je Hamas izvršio na Izrael i u jeku priprema izraelske vojske da izvrši kopnenu invaziju u Pojas Gaze.

Planirano je da se Blinken danas sastane sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom u Abu Dabiju, prenosi CNN.

BLINKEN REAGOVAO: Pozvao Izrael i Hamas da zaštite civile na obe strane

Američki državni sekretar je u petak boravio u Jordanu, Kataru i Bahreinu pre nego što je stigao u Rijad.

U Amanu on se sastao i sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, kome se zahvalio na nastojanju da se smiri situacija u korist “Palestinaca, Izraelaca i desetina hiljada Amerikanaca koji Zapadnu obalu takođe nazivaju domom“.

Blinken je u Izraelu bio u četvrtak, gde je u zajedničkoj izjavi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao da Vašington blisko sarađuje sa Izraelom da bi se obezbedilo oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce i da Izrael ima pravo da se brani nakon napada Hamasa i da je važno kako se brani.

On bi trebalo da poseti i Egipat u nedelju, pre nego što se vrati u SAD, navodi CNN.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BLINKEN U INTENZIVNOJ DIPLOMATSKOJ MISIJI: Nakon Rijada stiže u UAE”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter