Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
19.08.2023 u 17:55
0

KO ŠIRI PROPAGANDU ZAPADNIM BALKANOM? Da li Srbija kupuje 20.000 iranskih dronova kamikaza ŠAHED?

Već je poznato da opremanje vojske Republike Srbije modernim naoružanjem mnoge ne čini srećnim. U bezrazložnom strahu, šire se različite optužbe pa i dezinformacije.

Njihov cilj je da Beograd dovedu u sukob sa Zapadom ali, u dosta slučajeva i sa Rusijom. Najnoviji slučaj povezan je sa navodnom nabavkom – iranskih dronova!

Na vebsajtu „The Geopost“ je 10. avgusta 2023 objavljen članak „Srpska delegacija putuje u Iran koji je pod sankcijama Zapada kako bi naručila 20.000 dronova Shahed“.

Inače, „The Geopost“ je „nepristrasan i nezavisan sajt za vesti, koji nastoji da se suprotstavi dezinformacijama i propagandi na Zapadnom Balkanu“.

Pri tome, izrazito antiruski obojen. Jedan broj vodećih ukrajinskih masovnih medija ali i medija u regionu („Oslobođenje“, na primer) prilično revnosno je širio „vesti“ da se Srbija navodno dogovorila sa Iranom o kupovini 20.000 dronova kamikaza Šahed-136. Što je najžalosnije, prema ukrajinskim izvorima, primarni izvor ove vesti su bili „Etto.ba“ („informativni, društveno-politički portal u Bosni i Hercegovini“) i „The Geopost“.

Četiri dana kasnije, ukrajinski vojni portal „Defence Express“ je objavio tekst kojim se opovrgavaju ove tvrdnje; već sam naslov ukazuje na izvor dezinformaacija – „O kupovini 20.000 Shahed-136 od strane Srbije: kako veštačka inteligencija stvara međunarodni skandal“.

O čemu se, zapravo radi? Na bivšoj društvenoj mreži „Twiter“, sada „X“, „Terror Alarm“ je 9. avgusta 2023. napisao: „Delegacija srpskog ministarstva spoljnih poslova, koja u Teheranu naručuje 20.000 bespilotnih letelica Shahed-136, izjavila je da „nema prepreka na putu ka poboljšanju odnosa“. Iran već dve godine naoružava pravoslavne hrišćanske fundamentaliste u Rusiji, Jermeniji i Srbiji protiv katoličkog sveta!“

Problem je u tome što je ovu senzacionalističku, netačnu i politički nekorektnu vest objavio „medij koji donosi prve vesti i poglede generisane veštačkom inteligencijom“!  Upravo ovaj slučaj ukazuje koliko je opasno ako se „Ai“ (artificial intelligence) bez kontrole (ili zlonamerno) koristi za generisanje vesti.

No, „Defence Express“ je korektno reagovao na ovaj incident i tekstom pod citiranim naslovom pokušao da objasni pozadinu slučaja. Prema njima, „čini se da je ovo prvi put u istoriji da je veštačka inteligencija izazvala međunarodni skandal sa oružjem u kome su se pomešali „pravoslavni fundamentalizam, iranski Šahed-136 i Srbija“.

Navodno, takav sporazum je sklopljen tokom posete srpske delegacije Iranu, koju je predvodio zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Goran Aleksić. „Etto.ba“ je primarni izvor vesti.

Ali, brza provera činjenica omogućava da se ustanovi da je lažne tvrdnje širio i „The Geopost“. A najvažnije je razumeti odakle su oba sajta tačno dobila informacije o navodnom ugovoru.

Ispostavilo se da post potiče iz zajednice „Terror Alarm“. U opisu same zajednice na društvenoj mreži, kao i na njenom sajtu, stoji da je „ovo prva redakcija na svetu koju generiše veštačka inteligencija“.

Da bi se razumela „pouzdanost“ izvora, dovoljno je pogledati postove koji mešaju „kvantnu tehnologiju“ koja generiše „vesti“ snagom 8 milijardi ljudskih mozgova i pretnju da se ona „oslobodi“.

No, veštačka inteligencija ne uzima u obzir činjenicu da bi Srbija, u slučaju da naruči bilo kakvo iransko oružje, bila suočena sa sankcijama. Upravo iz tog razloga (Beograd) se po pitanju prenaoružavanja aktivno kreće ka Zapadu. Na primer, već se pregovara sa francuskim Rafalom, a umesto ruskog PVO sistema S-300 kupljen je kineski FK-3.

Istovremeno, treba napomenuti da je prema „Tehran Times“ pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić 7. avgusta zaista posetio Teheran i sastao se sa zamenikom šefa iranskog ministarstva spoljnih poslova Alijem Bageri Kanijem.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju iranske vlade, ovaj sastanak se dotakao trgovinskih i ekonomskih aspekata i završen je standardnim izjavama da se „Srbija zalaže za razvoj odnosa sa Iranom u različitim oblastima“.

Međutim, u vestima nema nikakvih informacija o porudžbini oružja od strane Srbije.

S obzirom na publicitet u medijima, sasvim je moguće da će ovo biti jedan od prvih slučajeva kada se međunarodni skandal oko naoružanja rasplamsao upravo zbog veštačke inteligencije“.

Ukrajinski urednik „Defence Express“, Sergij Zgurec, 15. avgusta je za „Global.espreso.tv“ izneo mišljenje da „Iran nema kapacitete da proizvede 20.000 dronova Shahed za Srbiju. Zapravo, ako govorimo o vesti da Srbija planira da od Irana kupi više od 20 hiljada kamikaze-dronova Shahed, takve stvari su jednostavno nemoguće. Iranski potencijal nije u stanju da proizvede toliki broj letilica ove vrste.

Štaviše, Iran već ima određene ugovore o proizvodnji i isporuci ovih bespilotnih letelica za Rusiju… Možda je ova vest imala za cilj da senzacionalizuje posetu delegacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije Teheranu.

Međutim, mislim da je malo verovatno da bi se Srbija naoružavala iranskim dronovima Šahed. Takođe bih naglasio da treba da smanjimo nivo percepcije ove vesti. Uostalom, sve te informacije su od samog početka izgledale nerealno”.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter