Izvor: INFORMER
26.03.2024 u 16:57
0

EVROPA ĆE NESTATI U PLAMENU! BES ISIS-A ĆE SE SLITI U POTOCIMA KRVI: Izveštaj UN-a otkrio iz koje zemlje sve kreće!

Islamska država u Korasanu (ISIS-K), preuzela je odgovornost za masakr u Moskvi u kojem je ubijeno najmanje 137 ljudi, a stručnjaci kažu da napad ukazuje na promene u delovanju islamista i da ova teroristička organizacija počinje da pokazuje veću sofisticiranost u svojim operacijama.

Kako piše “Njujork tajms”, ISIS-K, teroristička organizacija koju su osnovali odmetnuti pripadnici avganistanskih talibana, nastala je 2015., a na međunarodnoj džihadističkoj sceni pojavila se 2021., nakon što su talibani – koje ovi islamisti optužuju za izdaju zbog saradnje sa Rusima – svrgnuli vlast u Kabulu i preuzeli kontrolu u Avganistanu.

Tokom haotičnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana u avgustu 2021., pripadnici ISIS-K su izveli samoubilački bombaški napad na međunarodnom aerodromu u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i najmanje 170 civila.

Prema podacima američkih zvaničnika zaduženih za borbu protiv terorizma, talibanske bezbednosne službe su za sada bile u uspešne u sprečavanju ISIS-K da zauzme određenu teritoriju ili regrutuje veći broj bivših talibanskih boraca. Ali, broj i mete napada su se povećali poslednjih godina, uključujući prekogranične upade u Pakistan i sve više planiranih udara u Evropi koji su, srećom, u većini slučajeva na vreme sprečeni.

„Možda su već dostigli smrtonosne nivoe sposobnosti za napade“

Ipak, zapadne obaveštajne procene ukazuju da je grupa ISIS-K možda već dostigla smrtonosne nivoe sposobnosti za izvođenje napada, navodi “Tajms”.

List podseća na koordinisanu akciju hapšenja sedmorice Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgistana povezanih sa mrežom ISIS-K u julu prošle godine u Nemačkoj i Holandiji. Grupa je optužena za pripremanje napada u Nemačkoj.

Takođe, krajem prošle godine uhapšena su trojica muškaraca u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija zbog planiranja napada na katedralu u Kelnu 31. decembra. Te akcije su, kako se navodi, bile povezane sa još tri hapšenja u Austriji i jednim u Nemačkoj nedelju dana ranije, a sve četiri osobe su osumnjičene da su služile kao podrška ISIS-K.

Zapadni zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma kažu da su ove napade planirali operativci niskog nivoa koji su relativno brzo otkriveni i sprečeni da izvrše udar.

– Do sada se Islamska država u Korasanu pre svega oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji su pokušavali da izvedu napade u ime ISIS-K – rekla je prošlog novembra na saslušanju u američkom Senatu Kristin Abizaid, šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma.

Ipak, kako ukazuje “Njujork tajms”, trenutno postoje zabrinjavajući znakovi da teroristička grupa uči iz svojih grešaka. List podseća da su u januaru ove godine maskirani napadači upali u katoličku crkvu u Istanbulu i ubili jednu osobu, a da je ubrzo potom Islamska država – putem svoje zvanične agencije Amak – preuzela odgovornost za napad.

Turske snage bezbednosti su tada uhapsile 47 ljudi, mahom državljane centralnoazijskih zemalja. Od tada su bezbednosne snage zemlje u više navrata pokretale operacije protiv osumnjičenih pripadnika ISIS-a i to ne samo na turskoj teritoriji, nego i u Siriji i Iraku.

ČOVEK KOJI NE SME OSTATI U ŽIVOTU! OBUČAVAO TERORISTE I POMAGAO OKO PLANIRANJA NAPADA:Udarno iz Moskve! Rusi rešili

„Turska logistički centar operacija ISIS-K u Evropi“

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz januara, nekoliko istraga pokrenutih u Evropi otkrile su globalnu mrežu finansiranja Islamske države, dok je Turska identifikovana kao logistički centar operacija ISIS-K u Evropi.

Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma navode da su napadi koje je ISIS-K izvela u petak u Moskvi i prethodno u Iranu ukazuju da ova teroristička organizacija počinje da pokazuje viši nivo planiranja i sposobnost ubacivanja u lokalne ekstremističke mreže.

– Grupa ISIS-K je u poslednje dve godine bila usredsređena na Rusiju i često je kritikovala predsednika Vladimira Putina u svojim propagandnim objavama. ISIS-K optužuje Kremlj da ima muslimansku krv na rukama, pri čemu se misli na intervencije koje je Moskva izvodila u Avganistanu, Čečeniji i Siriji – rekao je Kolin Klark, analitičar „Sufan grupe”.

Jedna od evropskih zemalja već je podigla bezbednost na najviši nivo nakon terorističkog napada u Moskvi. Francuska je to učinila na predlog predsednika republike Emanuela Makrona, saopštio je u nedelju premijer Gabrijel Atal.

– S obzirom na to da je Islamska država preuzela odgovornost (za napad u Moskvi), kao i zbog pretnji našoj zemlji, odlučili smo da podignemo bezbednost na najviši nivo – naveo je Atal na mreži X (Tviter).

Nakon Francuske, Italija je podigla nivo bezbednosti uoči katoličkog Uskrsa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter