Izvor: Informer
27.12.2023 u 19:48
0

ISPISUJU ISTORJU: Japanci sleću na mesec gde su NASA astronauti zabili američku zastavu 1969. (VIDEO)

Lender „Moon Sniper“ koji je razvila japanska svemirska agencija uspešno je ušao u lunarnu orbitu na Božić. Sledeća faza je sletenje na površinu zemljinog satelita!

Tokom narednih nekoliko nedelja, lender će polako smanjivati orbitu, prilazeći površini Meseca da bi sredinu januara na kraju sleteo na Mesec čime će Japan ući u istoriju i priključiti se zemljama koje su to već učinile! Ako misija uspešno završi, Japan bi postao tek peta zemlja koja je postigla takav podvig i tek treća zemlja kojoj je to uspelo u 21. veku.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) objavila je 25. decembra da je lunarni lender postavljen u eliptičnu orbitu, šaljući ga na putanju koja prolazi preko severnog i južnog pola Meseca na visinama u rasponu od oko 370 milja (600 kilometara) do 2.500 milja (4.000 kilometara).

Tokom naredne tri i po nedelje, lender će se spustiti na devet milja (15 kilometara) iznad površine i onda početi manevar spuštanja.

Ako stigne do površine Meseca, očekuje se da će SLIM istražiti lokaciju u blizini malog udarnog kratera zvanog Šioli – u blizini mesta sletanja Apola 11 gde su NASA-ini astronauti prvi put sleteli 1969.

Trka za mesec

Sjedinjene Države su i dalje jedina zemlja koja je spustila ljude na Mesec, ali NASA nije imala meko sletanje astronauta ili robotskih vozila na površinu Meseca od misije Apolo 17 1972. godine .

Podsetimo, lender koji je razvila indijska svemirska agencija uspešno je sleteo u avgustu – što Indiju čini tek četvrtom zemljom koja je to učinila posle Sjedinjenih Država, Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza. Indijski svemirski brod sleteo je blizu južnog pola Meseca, gde naučnici veruju da postoje vredne zalihe vodenog leda, što je čini prvom nacijom koja je poslala vozilo u neposrednoj blizini regiona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter