Izvor: BSC Happy
28.05.2023 u 17:58
0

NAJVEĆI NAPAD DO SADA: Dronovi se obrušili na KIJEV

Rusija je tokom noći pokrenula talase vazdušnih udara na Kijev, što je, kako su zvaničnici rekli, najveći napad dronom na grad od početka rata, dok se ukrajinska prestonica pripremala da proslavi godišnjicu svog osnivanja u nedelju.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je oborilo 52 od 54 bespilotne letelice koje je lansirala Rusija, nazvavši to rekordnim napadom sa dronovima iranske proizvodnje „kamikaze“. Nije odmah jasno koliko je dronova gađano iznad Kijeva.

U onome što se takođe čini da je to bio prvi smrtonosni napad na Kijev u maju i 14. napad ovog meseca, ruševine su ubile 41-godišnjeg muškarca, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

JEDINI SA LICA MESTA: Čak 4 EKIPE HAPPY TV prate IZBORE U TURSKOJ

Napadi pred zoru dogodili su se poslednje nedelje maja kada prestonica slavi Dan Kijeva, godišnjicu njegovog zvaničnog osnivanja pre 1.541 godinu. Dan obično obeležavaju ulični sajmovi, koncerti uživo i specijalne muzejske izložbe – planovi su napravljeni i ove godine, ali u manjem obimu.

– Istorija Ukrajine je dugogodišnji iritant za nesigurne Ruse – rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog na svom Telegram kanalu.

Vazduhoplovstvo je na Telegramu saopštilo da je Rusija gađala vojne objekte i objekte kritične infrastrukture u centralnim regionima Ukrajine, a posebno u Kijevskoj oblasti.

Sa ukrajinskom kontraofanzivom koja se nazire 15 meseci nakon rata, Moskva je intenzivirala vazdušne napade posle skoro dva meseca zatišja, ciljajući uglavnom na vojna mesta i zalihe. Talasi napada sada dolaze nekoliko puta nedeljno.

„MOJ ODGOVOR IM JE – NEMA PREDAJE“: VUČIĆ poziva na POMIRENJE i UJEDINJENJE, A ZA NEPRIJATELJE SRBIJE PORUKA JE SASVIM JASNA VIDEO

Napadi u nedelju usledili su nakon što je Kijev saopštio da su borbeni sukobi ublaženi oko opkoljenog grada Bahmuta na jugoistoku Ukrajine, mesta najduže bitke u ratu.

Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva, rekao je da je napad izveden u nekoliko talasa, a vazdušna uzbuna je trajala više od pet sati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter