Izvor: BSC Happy/Tanjug
29.07.2023 u 21:08
0

KORAK DALJE OD NOVE SANČEZOVE VLADE – španski socijalisti izgubili mesto u parlamentu

Španski socijalisti imaju jedno mesto manje u parlamentu nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva na parlamentarnim izborima održanim prošle nedelje, što im otežava da budu u mogućnosti da formiraju levičarsku koaliciju jer im treba podrška katalonskih separatista, a ne samo njihova uzdržanost, ocenili su danas analitičari.

Na osnovu više od 233.000 glasova Španaca koji žive u inostranstvu, jedno mesto u Madridu pripalo je Narodnoj stranci, a to mesto je u početnom prebrojavanju glasova pripalo socijalistima, sapštile su danas obe stranke, ali to još zvanično nisu potvrdili izborni organi.

Na izborima u nedelju, ni levica ni desni blokovi nisu osvojili dovoljno mesta da formiraju većinu, a katalonske separatističke stranke Republikanska levica Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (Junts) osvojile su po sedam mesta u parlamentu i njihova podrška biće ključna za formiranje nove vlade. Smatra se da će ERC verovatno podržati socijalističkog premijera Pedra Sančeza, ali ukoliko rezultate glasanja u inostranstvu potvrdi izborna komisija, Sančeza bi morao da podrži i Junts da bi mogao da formira vladu.

Sančez je raspisao prošlonedeljne vanredne izbore nakon što su levičarske stranke izgubile na lokalnim i regionalnim izborima u maju, u nadi da će zateći opoziciju nespremnu.
Za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina u glasanju u parlamentu od 350 mesta. Ukoliko nijedan blok nije u stanju da to obezbedi, postoji drugo glasanje u parlamentu i stranka sa najviše glasova pobeđuje prostom većinom.

ŠPANCI ĆE PONOVO NA GLASANJE? Nema jasnog pobednika

Prema revidiranom broju mesta, Narodna stranka bi mogla da prikupi ukupno 171 glas, uključujući 137 svojih, 33 iz krajnje desničarske partije Voks i jedan iz Unije Navara. Sančez bi mogao da prikupi ukupno 171 glas, sa 121 glasom socijalista i podršku krajnje levičarske partije Sumar (31), ERC (sedam), baskijskih separatista EH Bildu (šest), Baskijske nacionalističke partije (pet) i Galicijskog nacionalističkog bloka (jedan).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter