Izvor: Tanjug
16.01.2023 u 13:52
1

PETER STANO OSUĐUJE RUSIJU: „Napad na stambenu zgradu u Dnjepru je ratni zločin“

Portparol sa spoljnu politiku EU Peter Stano osudio je danas ruske napade na ukrajinske gradove i posebno stambenu zgradu u Dnjepru u kojem je poginulo najmanje 35 civila uključujući i dvoje dece.

– Rusija produžava da pokazuje svoje nehumano lice i nastavlja sa brutalnim napadima projektilima. Ove akcije su ratni zločini i moraju odmah da prestanu. Neće biti nekažnjivosti za ove akcije. EU oštro, najoštrije osuđuje ruske napade na civile, uključujući i napade na energetsku infrastrukturu, izjavio je on.

PETAR STANO PORUČUJE BEZ STEGE: „Ukrajina da uskladi reformu Ustavnog suda sa preporukama Venecijanske komisije!“

Dodao je da te akcije samo pojačavaju odlučnost EU da pomaže Ukrajini i da će EU pomoć Ukrajini produžiti sve dok to bude potrebno. Ovo je, kazao je on, još jedan dokaz kako Rusija eskalira ovaj konflikt. Govoreći o evropskim sankcijama protiv Rusije, Stano je rekao da sankcije imaju i negativni uticaj na EU.

– Restriktivne mere se uvode da bi se pokazalo da se ne slažete za kršenjem međunarodnih zakona, povelje Ujedinjenih Nacija ili ljudskih prava. Kada se radi o sankcijama protiv trgovine, energetike…bilateralni odnosi sa partnerom sa kojim ste u prošlosti imali razmene, naravno da ima i uticaj na nas. Ali ne sme da se zaboravi da najveći uticaj sankcije imaju na drugoj strani, kod onih koje sankcionišemo, kaže on.

Stano je rekao i da se već vidi da sankcije ostvaruju njihov cilj i „smanjuju sposobnost Kremlja da napreduje“ u napadima.

– Putin nije ostvario ni jedan od njegovih strateških ciljeva koje je formulirao u februaru i ima problema da nastavi sa akcijama svoje ubistvene i pljačkaške armije, rekao je Stano.

Na pitanje da li razmišlja o dijalogu kako bi se okončao rat, Stano je izjavio da je dijalog uvek bila politika Unije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je podsetio da je pre tačno godinu dana EU bila spremna da pregovara za Rusijom o svim pitanjima, ali da je Rusija odbijala.

– Odgovor Rusije je bilo odbijanje i napad Ukrajine. Rusija dosad ne pokazuje želju da razgovara. Bilo je napora u tom pravcu, poseta, telefonskih razgovora s Kremljom, koje je Putin uvek odbio, zaključio je Stano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PETER STANO OSUĐUJE RUSIJU: „Napad na stambenu zgradu u Dnjepru je ratni zločin“”

  1. Jeste li osudili raketiranje voza u Surdulici ili bombardovanje pijace u Aleksincu ili bomnardovanje RTS-a u centru grada ili raketiranje zgrade CK……..

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter