Izvor: RT Balkan
22.09.2023 u 13:53
1

PESKOV PRAVO U METU: Poljska prilično agresivna zemlja, Minsk i Moskva u pripravnosti

Portparol Kremlja govorio je i o odnosu Kijeva i Varšave, Specijalnoj vojnoj operaciji, zajedničkom bezbednosnom konceptu Rusije i Belorusije.

Poljska je agresivna zemlja koja se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, a Belorusiji to nije baš najbolji sused, pa su i Minsk i Moskva u pripravnosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Susedstvo sa Poljskom nije ‘najpogodnije’ za naše beloruske drugove. Ta zemlja je prilično agresivna, ne prezire subverzije, kao ni mešanje u unutrašnje stvari, u tom slučaju to su naši beloruski prijatelji i saveznici. Moskva i Minsk su u pripravnosti zbog potencijalne pretnje koja bi mogle doći iz Varšave“, kazao je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao da će se trvenja između Ukrajine i Poljske povećati, kao i sa drugim zemljama EU.

„Već vidimo da postoje određena trvenja između Varšave i Kijeva, a predviđamo da će se ove tenzije povećati. U međuvremenu, nastavljamo našu Specijalnu vojnu operaciju kako bismo ispunili zadatke koje smo sami sebi postavili“, poručio je Peskov.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je da ta zemlja više ne šalje oružje Ukrajini, nakon što su odnosi dve države pogoršani zbog proširenja poljske zabrane na uvoz ukrajinskog žita.

Moravjecki je za TV Polsat rekao da Poljska pomaže u pobedi nad „ruskim varvarom“, ali da ne može da pristane na destabilizaciju sopstvenog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

Moskva i Minsk rade na zajedničkom bezbednosnom konceptu
Ruska Federacija i Belorusija rade na zajedničkom bezbednosnom konceptu, istakao je Peskov.

„Kao što je to već rečeno, ovaj posao je u toku“, kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara o trenutnoj fazi bezbednosnog koncepta Ruske Federacije i Belorusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u aprilu planove za pripremu bezbednosnog koncepta za državu Unije, koji bi usaglasio ciljeve saradnje zbog rastućih tenzija.

Prema njegovim rečima, ovaj dokument bi trebalo da formuliše fundamentalne zadatke rusko-beloruske saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama dveju država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv njih pokrenut.

Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojno-tehničkoj sferi, dodao je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PESKOV PRAVO U METU: Poljska prilično agresivna zemlja, Minsk i Moskva u pripravnosti”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter