Izvor: HappyBSC
20.06.2022 u 20:54
0

„Ruska vojska hrabro i smelo ide napred, ide smelo u ime svih nas, da pobedi aždaju sa 19 glava“, emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „Aktuelnosti“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 117. danu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Granatiranje Donjecka od strane ukrajinskih snaga se nastavlja i snažne eksplozije dopiru iz centra grada, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da se ofanziva u Severodonjecku uspešno odvija, da su obezbeđeni putevi za evakuaciju civila, ali se to još uvek nije realizovalo.

Naši sagovornici na ove teme bili su pukovnik Žarko Pecić i Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pukovnik Žarko Pecić započeo je svoju analizu situacije u Ukrajini citatom vojvode Živojina Mišića.

„Najpre bih rekao kako ja vidim ovu specijalnu operaciju, izraziću se metaforično da razbijem stereotipe koje slušamo stalno, bez želje da nekoga omalovažim. Počeću sa izrekom slavnog vojvode Živojina Mišića koju je izgovorio pre više od 100 godina na času pitomcima Vojne akademije. On je predavao strategiju i o tome je napisao knjigu. Ta izreka se nalazi danas na jednom velikom panou koji prekriva „spomenik američko-srpskog prijateljstva“, u Ulici Kneza Miloša 33 i to je zgrada Generalštaba koja je 1999. porušena NATO bombama“, rekao je Pecić.

„Život je večna borba. Ko sme taj i može, ko ne zna za strah taj ide napred“

„Ova izreka može da se poveže sa događajima u Ukrajini, a evo i kako: ruska vojska hrabro i smelo ide napred, ide smelo u ime svih nas, nas potomaka Živojina Mišića, koji je kao što znate preokrenuo situaciju na frontu u Velikom ratu. Isto tako, u ime pravdoljubivog čovečanstva, ide napred da pobedi aždaju sa 19 glava i da nas sve spase za vek i vekova. Ta specijalna vojna operacija prerasta u otvoreni sukob sa NATO, ja to tako vidim i upravo je NATO napao Rusiju, a ne Rusija Ukrajinu kako se to interpretira“, dodao je pukovnik.

On je istakao da školovanim vojnicima nije svojstveno granatiranje civila, već da je to nešto što obično rade paravojne formacije. 

„Rat sa civilima, odnosno granatiranje civila, nije svojstveno za vojske, odnosno za školovane vojnike, kao što je ruska vojska, to priliči paravojnim formacijama. Kao što smo imali priliku da vidimo u ratu SFRJ sa ustašama, sa mudžahedinima, OVK…Tako je i sada. Jasno je da je najlakše je obračunavati se sa civilima i rušiti civilne objekte. Zašto ne udare na rusku vojsku, nisu u stanju, nemaju ni sa čim, nestaje im municija, vojna industrija im je uništena u prva tri dana još. To su očajnički pokušaji i svojstveni samo takvim formacijama. Artiljerija služi da u ratu napadaču krči put prema braniocu ili, ako je koriste branioci, da zaustave nalet napadača. I u ovom slučaju a i u ratovima u SFRJ artiljerija je često zloupotrebljavana“, naglašava Pecić.

Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo smatra da će rat trajati onoliko koliko su sukobljene strane rešene da ulažu ljudstva, sredstava i svega ostalog.

„Znamo da je ovo proksi rat. Sa neke tačke gledišta može da traje onoliko koliko su rešili da ulože ljudi, sredstava i svega ostalog. Ja lično, a evo sukob traje već 117. dana, mislila sam da specijalna operacija neće trajati toliko dugo. Mislim da su svi očekivali da će ovaj rat trajati kraće, sa jedne strane Rusja, sa druge i Amerikanci, koji su tokom niza godina obučavali te vojnike, slali dobrovoljce. Ti dobrovoljci su visoko školovani i obučeni u ratovima od naših pa nadalje. Sa druge strane i Rusi imaju obučene vojnike iz Sirije i Avganistana gde je pružala pomoć, kao i vojska koja je na terenu a ruska je“, rekla je Zirojević.

Ona je uporedila najnovije izjave prvog čoveka NATO pakta, Jensa Stoltenberga sa onim izjavama koje je davao na početku rata i konstatovala je da postoji odstupanje.

„I oni vide da ovaj rat ne može trajati toliko dugo, zbog toga što ostale zemlje koje učestvuju u ovome, a to su zemlje Evrope. Njihovo stanovništvo upravo to shvata, da će rat trajati dugo, da to nije njihov rat, da to utuče na njihov svakodnevni život i oni više ne daju podršku svojim predstavnicima na vlasti da to sve nastave“, rekla je ona.

 Mina Zirojević dodala je da je ne bi iznenadio da se pronađe novi „Račak“, onda kada bude najzgodnije za to.

„Vi kada gledate kako neko puca na neku zgradu vi ne znate ko puca i zavisite od onoga ko to prenosi. Mi i dalje čekamo, jer ja sam sigurna da će neki Račak biti pronađen, onda kad to bude najzgodnije u Ukrajini, a tu će stradati nažalost neki civili. Kada je rat ako niste policajac ili vojnik i niste pripremljeni, vi u strahu pucate, ne znajući da li je to zvuk civila ili životinja“, dodala je.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter