Izvor: Oružje online/BSC Happy
23.07.2023 u 21:20
8

NOVA RUSKA ZVER PUŠTENA IZ KAVEZA: TENK T-14 ARMATA PRVI PUT NA FRONTU – ABRAMSE I LEOPARDE šalje u STARO GVOŽĐE (VIDEO)

Grupa snaga Jug ruske vojske koristila je u borbi napredni glavni borbeni tenk T-14 Armata, rekao je TASS-u 19. jula izvor u ruskoj odbrambenoj industriji.

– Pripadnici Jug grupe su aktivno koristili Armatu u borbi. Nekoliko vozila je učestvovalo u borbi da bi videlo kako će tenk delovati. Nakon toga su povučeni sa linije fronta – rekao je izvor.

Glavna karakteristika tenka je njegova bezposadna kupola. Tročlana posada tenka sedi u oklopnoj kapsuli u prednjem delu trupa. Ovo značajno poboljšava preživljavanje posade u borbi.

UZ BOŽJU POMOĆ BIĆE NEUNIŠTIVI: SVEŠTENIK BLAGOSILJA RUSKE TENKOVE pre polaska na FRONT (VIDEO)

Video snimci i slike najnaprednijeg ruskog glavnog borbenog tenka, T-14 Armata, pojavili su se u zoni „Specijalne vojne operacije“ prvi put još u decembru prošle godine. Nakon toga ruski mediji su 25. aprila izvestili da je ruski novi glavni borbeni tenk Armata T-14 raspoređen na ukrajinskim linijama fronta.

Serijska proizvodnja tenka T-14 Armata počela je u decembru 2021. Do danas su Ministarstvo odbrane Rusije i koncern Uralvagonzavod zaključili ugovore za proizvodnju i isporuku 145 tenkova ovog vremena. Iz nezvaničnih podataka saznaje se da ruske trupe već imaju više od 30 tenkova T-14 Armata.

Trenutni planovi Oružanih snaga Ruske Federacije su nabavka oko 2.300 tenkova T-14 na platformi Armata. Za sada, glavni borbeni tenk ruske armije je T-72B3M. Postepeno ga zamenjuju tenkovi T-90M Proriv, ali proces je daleko od završetka.


Tenk T-14 na platformi Armata, koji razvija koncern Uralvagonzavod, prvi put je učestvovao na paradi povodom Dana pobede 9. maja 2015. Tenk je 2019. prošao preliminarna ispitivanja. Prema rečima proizvođača, modularni tenk „koristi jedinstvena dizajnerska rešenja koja nemaju analoga u svetu“.

T-14 Armata ukratko

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360).

Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

NAJNOVIJE RUSKO APOKALIPTIČNO ORUŽJE: AEROSOLNA BOMBA ODAB-500P testirana – SNIMAK ČIJA ĆE VAS DETONACIJA IZBACITI IZ FOTELJE (VIDEO)

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu.

Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

t 14 armata u akciji
t 14 armata u akciji

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih ”Afganit” i dinamičkih ”Malahit” zaštitnih sistema.

UKRAJINSKI TERORISTI UBILI RUSKU DEVOJČICU: RUSKI GNEV se obrušio na ODESU, SUMI i LAVOV

Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita ”Afganit” i ”Malahit”.

Prve izveštaje o razmeštanju Armate u Ukrajini napravili smo u jesen 2022. Nakon toga, tenk je snimljen na treningu na poligonu u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju. Zatim su ruske posade navodno bile podvrgnute borbenoj koordinaciji na jednom od poligona na liniji fronta. Video snimke koji prikazuju T-14 na poligonu objavili smo u decembru 2022.

t-14 armata
t-14 armata

Poređenje Armate sa drugim tenkovima može biti teško zbog ograničenih informacija, ali generalno, T-14 se smatra jednim od najboljih tenkova na svetu zahvaljujući upotrebi najnovijih tehnologija i inženjerskih rešenja.

 

T-14 protiv Abramsa

Oba tenka su sposobna da unište jedan drugog. Armata je manje oklopljena od američkog tenka. Ruski inženjeri su pokušali da ne opterete tenk teškim oklopom.

Probojnost oklopa topa 125 mm T-14 je poboljšana tako da predstavlja pretnju čak i za prednji oklop Abramsa na kratkim i srednjim daljinama.

T-14 protiv Leoparda

Prema ruskim proizvođačima, top od 125 mm 2A82 T-14 je 17% snažniji od tenkovskog topa kalibra 120 mm koji je napravio Rheinmetall za Leoparde. Probojna snaga ruskog tenka je procenjena na 1000 milimetara homogenog oklopa, pod uslovom da zrno iz „Armate“ pogodi oklop pod uglom od 90 stepeni sa udaljenosti od 2 hiljade metara.

Iste karakteristike za Leopard 2 su 750 milimetara. Procenjuje se i izdržljivost oklopa: 900 do 1000 milimetara homogenog oklopa za Armatu i 680 do 700 za Leopard. Pored toga, nemački glavni borbeni tenk je manje upravljiv zbog svoje težine.

t 14 armata na terenu
t 14 armata na terenu

Rusko Ministarstvo odbrane do sada nije zvanično potvrdilo upotrebu Armate na linijama fronta. Malo je verovatno da će ruska vojska koristiti novi glavni borbeni tenk u bitkama kako bi sprečila Zapad da dobije pristup naprednim tehnologijama.

Takođe je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do direktnih sukoba između ruske Armate i tenkova Nemačke proizvodnje Leopard ili Američkog Abramsa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

8 thoughts on “NOVA RUSKA ZVER PUŠTENA IZ KAVEZA: TENK T-14 ARMATA PRVI PUT NA FRONTU – ABRAMSE I LEOPARDE šalje u STARO GVOŽĐE (VIDEO)”

  1. Samo napred braco rusi pobijete te fasiste, ameri su kurtoni jer nesmiju nigdje da se bore vec guraju jadne ukrajince da dzaba ginu jer rusi ce pobjediti ne samo u ovom ratu vec u svakom sledecem zajedno sa kinom

    30
    5
    Odgovori
  2. Доста је САД и Западу само да знају да постоји и да је ту Армата дело незнају када ће почети.Дао милостиви Бог да што мње посла буде за Армату.

    11
    4
    Odgovori
  3. Pa ruse pomazu kinezi iran s.koreja turska muslimani iz cecenije indija i ostale zemlje.tuje i srbija sa vucicem na celu.svi pomazu ruse da ubija svoj pravoslavni narod.kadje rusija pomogla srbiju.vidis i rusivpromenuli veru ko dragojwvici iz n.sada.

    3
    6
    Odgovori
  4. Nisam za rat, zao mi je svakog ko u ovome ratu strada, ali zar ceo svet ne vidi da ovaj rate vode zveri, nacisti, robijasi koji se hvale istorujom da su pobili 300.000,00 , domorodaca, decu po Iraku, oteli sva bogastva po sveti, dal ima iko da kaze da je zapad uradio nesto dobro, osim stko seje mrznju zlo, propagira sve sto nije za normalnog coveka, oni neznaju sta je tradicija, istorija, poreklo oni su genocidan narod.

    14
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter