Izvor: tanjug
20.09.2023 u 12:45
1

SASTANAK PUTINA I SIJEVOG NAJVAŽNIJEG ČOVEKA: Zapadu se neće dopasti ono što može da očekuje od ishoda

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa Vang Jijem, ministrom spoljnih poslova Kine i direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik će se danas sastati sa Vang Jijem, ministrom spoljnih poslova Kine, koji je u poseti Ruskoj Federaciji“, rekao je zvaničnik Kremlja. Precizirao je da će Putin primiti svog kineskog gosta u Konstantinovom dvoru u Sankt Peterburgu.

Šef kineske diplomatije Vang Ji započeo je u ponedeljak četvorodnevnu posetu Rusiji tokom koje razgovara o produbljivanju uzajamnog političkog poverenja Pekinga i Moskve i pripremi moguće posete ruskog predsednika Kini u oktobru.

„DOLAZIMO, SPREMITE SE JERMENI“: ERDOGAN izdao NAREĐENJE!

Poseta šefa kineske diplomatije sledi pošto su se severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin sreli na krajnjem istoku Rusije prošle nedelje.

Amerika strahuje da će ove države sklopiti ugovor o naoružanju. Ruski mediji prenose da će Vangova poseta biti dobra osnova za Putinovu posetu Pekingu.

Početkom septembra, ruski predsednik izjavio je da očekuje da će se videti sa Sijem Đipingom, kineskim predsednikom, ali nije rekao kada će se sresti. Pojedini analitičari veruju da će Putin prisustvovati forumu Pojas i put u oktobru.

Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova navode da će Vang Ji u Rusiji boraviti četiri dana, a da su „bezbednosno-strateške konsultacije“ glavni cilj posete. Pozivajući se na Kremlj, ruska državna agencija Tas prenela je da će Vang razgovarati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a da će jedna od ključnih tema njihovog razgovora biti rat u Ukrajini.

Razgovaraće i o „širenju NATO alijanse u azijsko-pacifičkom regionu“ i jačanju saradnje Moskve i Pekinga u međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija, izveštava Tas. Kina, sa jedne strane, želi da se rat u Ukrajini što pre završi, kako bi obnovila veze sa Evropom, a sa druge, hoće da razdvoji taj ishod od utvrđivanja ko je kriv za rat imajući u vidu da je naklonjena Rusiji, smatra Rori Denijels, generalna direktorka Instituta za društvenu politiku u Aziji.„Pozivanjem Putina u Kinu način je da se pokaže podrška Rusiji, ali tako što će biti predstavljena kao legitiman pokušaj da se Moskva dovede za pregovarački sto kako Peking ne bi pogoršao sopstvenu poziciju sa Evropljanima“, dodaje.

Vang Ji će posetiti Rusiju nekoliko dana posle Putinove dobrodošlice koju je priredio Kimu Džongu Unu. SAD veruje da su lideri navodno razgovarali o prodaji severnokorejskog oružja Rusiji. Smatra se da se Moskva suočava sa nedostatkom oružja i municije.

Rusija i Severna Koreja saopštile su da su razgovarale o „vojnoj saradnji“ i pomoći za satelitski program Pjongjanga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SASTANAK PUTINA I SIJEVOG NAJVAŽNIJEG ČOVEKA: Zapadu se neće dopasti ono što može da očekuje od ishoda”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter