Izvor: Novosti
16.01.2024 u 22:17
0

SIJARTO POTPUNO ISKRENO: „Evropska unija je sve slabija“

Sankcije protiv Rusije nisu uništile ekonomiju te zemlje, niti su uspele da približe mir u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Očigledno je da sve što je do sada urađeno nije donelo uspeha. Isporučeno je mnogo oružja, ali rat se samo produžava. Ukrajini je isplaćeno mnogo novca, ali uništavanje te zemlje se nastavlja. Takođe, sankcije EU nisu bacile rusku ekonomiju na kolena niti su nas približile miru – rekao je diplomata.

BLINKEN PRIZNAO ISTINU: „Postoji neslaganje u Stejt departmentu o ratu u Gazi“

Po njegovom mišljenju, potrebno je što pre promeniti dosadašnji pristup Rusiji.

– Međutim, u regionu postoje mnogo veće zemlje od nas i one bi ovde trebalo da igraju važnu ulogu – dodao je on.

Obustaviti isporuke oružja Kijevu

Sijarto je konstatovao da se sukob u Ukrajini može okončati tako što će se obustaviti isporuke oružja Kijevu.

– Što više oružja isporučuju, rat duže traje. A što duže bude trajao rat, poginuće više ljudi – kazao je Sijarto.

Takođe je istakao da je najvažnije da se održavaju kanali komunikacije.

– Kada se sastajem sa mojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, kritikuju me mnoge evropske kolege i u Briselu. Ali, po mom mišljenju, bez kanala komunikacije uopšte nema nade za mir – poručio je Sijarto.

Po njegovom mišljenju, treba naterati strane u sukobu da sednu za pregovarački sto i sklope mir.

– Znate da gledamo na to pitanje iz vrlo specifičnog ugla. U tom ratu ginu i Mađari. U Ukrajini postoji velika mađarska dijaspora čije članove regrutuju u ukrajinsku vojsku i šalju na front gde ginu. Zato želimo da se taj rat zaustavi – rekao je Sijarto.

Evropska unija slabi

– Vidimo da je Evropska unija sve slabija. Ona više nema tu težinu koju je nekada imala u svetskoj politici i globalnoj ekonomiji. Brojke to dokazuju. Ranije je EU činila drugi po veličini udeo u svetskom BDP-u, a danas je tek na trećem mestu – rekao je Sijarto.

Štaviše, dodao je, na kontinentu se vodi rat i nisu napravljeni nikakvi koraci ka miru.

– Brisel se takođe drži centralističkog pristupa umesto da državama članicama omogući da rešavanju probleme koje mnogo bolje mogu same da reše – istakao je mađarski premijer.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da je Ukrajini neophodna stabilna finansijska i vojna pomoć kako bi se suprotstavila Rusiji.

Evropska unija je od februara 2022. uvela Rusiji 12 paketa sankcija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter