Izvor: Tanjug
12.09.2023 u 14:03
11

„TE DVE INVAZIJE SU BILE NAŠA GREŠKA“: PUTIN priznao i OBEĆAO SLEDEĆE!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sovjetske invazije na Mađarsku i Čehoslovačku bile greška.

On je rekao da „nije u redu činiti bilo šta u spoljnoj politici što šteti interesima drugih ljudi“.

– Davno smo priznali da je taj deo sovjetske politike bio pogrešan i da je samo doveo do napetosti u odnosima. U spoljnoj politici se ne sme činiti ništa što je u direktnoj suprotnosti sa interesima drugih naroda – izjavio je ruski lider na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, zamoljen da prokomentariše ocene da se Sovjetski Savez ponašao kao kolonijalna sila kada je poslao tenkove u Prag 1968. i Budimpeštu 1956. godine. Putin je rekao da zapadne zemlje, pre svega SAD, sada prave istu grešku kao što su Sovjeti tada napravili, prenosi BBC

– Oni vrše pritisak na svoje saveznike, takozvane partnere. Nemaju prijatelje. Imaju samo interese. To je nastavak poznate britanske formule – rekao je on. Kako podseća britanski javni servis, u avgustu je objavljen udžbenik istorije koji je napisao jedan od Putinovih savetnika, Vladimir Medinski, u kojem se tvrdi da je mađarska revolucija 1956. bila fašistička pobuna koju je organizovao Zapad i da je povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske 1990. bilo greška. Udžbenik je naišao na kritike mađarskih političara i istoričara. Silard Demeter, direktor Književnog muzeja Petofi, rekao je da će „nehumane diktature i dalje biti nehumane i diktature, čak i ako neko počne da ih prikazuje u pozitivnom svetlu”.

„ŠTA TI JE KOMŠO?“ SRBIN kog su pretukli ŠIPTARI u POTRESNOJ ISPOVESTI

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je prokomentarisao da postoje pitanja u mađarskoj istoriji o kojima se ni sa kim ne počinje debata.

– Revolucionari iz 1956. su naši heroji – poručio je Sijarto.

Sovjetski Savez se sastojao od 15 zemalja, ali je u svojoj sferi uticaja imao još nekoliko satelitskih država, uključujući Mađarsku i Čehoslovačku. Sovjetski Savez je izvršio invaziju na Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. nakon masovnih protesta i zahteva za većim slobodama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

11 thoughts on “„TE DVE INVAZIJE SU BILE NAŠA GREŠKA“: PUTIN priznao i OBEĆAO SLEDEĆE!”

    • Da u pravu ste. Da se Amerikanci nisu miješali Rusi bi mogli slobodno ugnjetavati i iskorištavati te zemlje, a da se nitko ne pobuni i da ih nitko ne kritizira. Stvarno ste pametni i pošteni.

      0
      0
      Odgovori
  1. Само је 11 година прошло од како се завршио Други светски рат у коме су Мађари заједно са осталим народима западне Европе, а под нацистичком заставом убили 27.000.000 становника СССР-а, а дрзнули су се да нападну на СССР. Ни једаном народу западне Европе, па ни немцима то није пало на памет да ураде према свом газди америци.

    4
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter