Izvor: Tanjug
02.03.2023 u 11:58
0

„UMESTO DA SPASAVAMO ŽIVOTE, MORAMO DA ISKOPAVAMO TELA“: Grčki spasioci gube nadu, male su šanse da ima preživelih u vagonima

Spasioci danas nastavljaju potragu za preživelima u najsmrtonosnijoj železničkoj nesreći u Grčkoj, u zgnječenim i smrskanim ostacima vagona koji su iskočili iz šina, a zatim se zapalili u katastrofi u kojoj je poginulo najmanje 46 ljudi.

Brzi putnički voz, sa više od 350 putnika u njemu, sudario se direktno sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, a nade da će se još neki preživeli pronaći u olupinama, više od 34 sata kasnije sve su manje.

– Biće veoma teško pronaći preživele, zbog temperature u vagonima. Ovo je najteža stvar, umesto da spasavamo živote, moramo da iskopavamo tela, rekao je spasilac Konstantinos Imamidis.

GRČKA PRED MIGRANTSKOM KRIZOM: Pojačana granična kontrola prema Turskoj zbog novog izbegličkog talasa

Mnogi od putnika morali su da iskaču kroz prozore da bi pobegli od vatre, a temperatura u jednom vagonu porasla je na 1.300 Celzijusa nakon što se zapalio, saopštile su vlasti.

Veliki broj od 350 putnika u vozu bili su studenti, koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda, a grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je za katastrofu kriva „tragična ljudska greška“.

Šef železničke stanice u Larisi uhapšen je u sredu u okviru istrage kojom vlasti ispituju okolnosti koje su dovele do toga da se putnički voz, na putu ka Solunu, sudari sa teretnim vozom iz suprotnog smera na istom koloseku i očejuje se da se danas pojavi pred lokalnim sudom.

Ministar saobraćaja Kostas Karamanlis ranije je podneo ostavku i poručio da preuzima odgovornost za dugotrajne neuspehe države da popravi železnički sistem za koji je rekao da „nije odgovarajući za 21. vek“.

U Grčkoj su izbili protesti zbog železničke nesreće, a mnogi to vide kao katastrofu koja je samo sačekala da se dogodi.

Demonstranti su se sukobili sa policijom ispred sedišta “Helenik trejna” u Atini , kompanije odgovorne za održavanje grčkih železnica.

Protesti su održani i u Solunu i gradu Larisi, u blizini mesta gde se katastrofa dogodila u utorak uveče.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter