Izvor: BSC HAPPY
22.01.2024 u 21:59
0

„ĆIRILICA“ NA HAPPY TV: Ako uspemo da protumačimo američke interese naćićemo sa njima i zajednički jezik

"Ćirilica" je tok-šou emisija zabavno-političkog karaktera, koja se emituje na Happy TV, svakog ponedeljka od 21 čas.

Tema večerašnje emisije „Ćirilica“, autora i voditelja Milomira Marića je „Nova američka ponuda Srbiji“. O njoj su večeras govorili Prvoslav Davinić, Miša Đurković, Bojan Panajotović, Bojan Bilbija i Aleksandar Jerkov.
Srbi nisu bili oduvek na američkoj crnoj listi. Zašto su tolike propuštene šanse iza nas, šta možemo danas da uradimo po tom pitanju?

PRVOSLAV DAVINIĆ: Odavno ne razumemo Amerikance

Prvoslav Davinić se slaže da su šanse postojale i da su mnoge propuštene.
– Ja zastupam tezu da Amerikanci nisu bili protiv nas, kako neki kažu još od Kosovskog boja, a tada nisu ni postojali. Otprilike se zauzima stav da su oni večno bili protiv nas i da i dalje nastavljaju. Jeste da smo mi imali negativne periode u istoriji naših odnosa, ali u osnovi ako pogledaš mi imamo jedan saveznički odnos sa Amerikancima. Smatram da ako možemo dobro da protumačimo njihove interese i stavove onda možemo da njima da nađemo zajednički jezik i unapredimo naše odnose – kaže Prvoslav Davinić, koji je u svojoj knjizi kroz konkretne primere predstavio pokušaje Amerikanaca da komuniciraju sa nama i predstave nam prednosti svojih predloga.
Iz nekog razloga, smatra Davinić, kod nas nije bilo razumevanja da se ti pokušaji Amerikanaca iskoriste iskoriste u našem interesu.
Možemo li to uspeti danas i od neprijatelja napraviti prijatelja?

ĐURKOVIĆ: Amerikancima je najbitnije pitanje vojne neutralnosti

– Nije lako biti američki neprijatelj, a još teže je biti prijatelj, to nije rekao samo Kisindžer, već mnogi… od Noriege do Sadama Huseina… Ono što se dešava zapravo na terenu od 2010. pa nadalje je da mi predajemo deo po deo nadležnosti i zaokružuje se ta držvanost tzv. Kosova, evo vidimo i poslednjih dana izgon dinara. Ono što je za nas veoma važno, ali i za Republiku Srpsku jeste pitanje neutralnosti, odnosno pitanje članstva u međunarodnim savezima, to je Amerikancima dugoročno najbitnije na ovim prostorima – kaže dr Miša Đurković.

BILBIJA: Miloševićevo ponašanje u Dejtonu drsko

Da li su ovi dani pre izbora za Evropski parlament i američkih izbora najdramatičniji, da li ćemo posle lakše disati i šta će to značiti za našu državu.
– Uvek je neki rok taj 31. mart čuveni. Sve je moralo biti za 31. mart, ali mislim da su ta vremena prošla. Priča o papiru koji je Milošević ponudio u Dejtonu, prosto ne mogu da verujem da je to tačno. Da je tako bacio beo papir jednom predstavniku imperije i rekao „Napiši tamo šta treba“, to je pre svega prilično drsko za jednog čoveka na čelu zemlje pod sankcijama, a koji je tu došao da moli. Ako je to sve tako bilo, onda to govori o njegovoj inkopetentnosti da pored svih obaveštajnih podataka on ne zna šta se od njega očekuje – objašnjava Bojan Bilbija.

PANAJOTOVIĆ: U rat se ne ulazi bez saveznika i analize

– Holandski admiral juče kaže građanima Švedske i ostalih evropskih zemalja pripremite baterije, tranzistore i sveđe jer NATO i zapadne sile više ne mogu da garantuju period apsolutnog mira i stabilnosti. Posle Miloševića bili su DOS, Đinđić, Koštunica, pa nisu sačuvali državu, raspala se. Raspad Jugoslavije nije počeo kada su se Amerikanci obratili Miloševiću već počinje u umovima onih koji su robijali na Golom otoku. Moja ključna zamerka Miloševiću je da se u rat ne ulazi ako nemaš analizu i ključnog saveznika – jasan je Bojan Panajotović.
Modernu Srbiju i Jugoslaviju napravili su francuski, bečki i nemački đaci. U Moskvi su studirali neki crvenjaci, zašto smo mi sada dalje od Zapada nego što smo bili u protekla dva veka.

JERKOV: Ne smemo ih amnbestirati odgovornosti za raspad Jugoslavije

– Ovo je jedna tragedija gde ulogu surovog presuditelja našeg užasa nosi nekoliko političkih faktora u svetu i nema razloga da ih amnestiramo odgovornosti za raspada Jugoslavije, građanski rat u kojem će dozvoliti naoružavanje i posticanje sukoba i napokon za ovu sada priču oko Kosova i Metohije, Vojvodine i Sandžaka… To je jedna strahota i mislim da mi šta god radili nemamo rešenje za to – objašnjava prof. dr Aleksandar Jerkov.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter