6°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

KINEZI GRADE SE JOŠ JEDAN AUTOPUT Ćirilično "P" kroz Vojvodinu (VIDEO)

Sa Kinezima potpisan memorandum za autoput BG-ZR-NS

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom Čajna Šandong Internešnl i najavila da će dokumentacija za taj autoput od 113 kilometara biti gotova ove godine.

Mihajlović je u Vladi Srbije potpisala memorandum sa direktorom kompanije "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Džang Chenćaom, a prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo.

Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 km.

Procenjena vrednost izgadnje oba autoputa je oko 600 miliona evra

- Ovo je važan dan za naše ministarstvo i vladu - rekla je Mihajlović i podsetila da se dosta pričalo o gradnji tog autoputa i da danas počinje realizacija tog projekta.

Ove godine treba da bude spremna dokumentacija, kazala je ministarka.

Reč je o izgadnji autoput u obliku ćiriličnog slova P, koje će činiti već izgrađeni autoput Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanini i Zrenjanin - Novi Sad.

Mihajlović je rekla da će se raditi sa Ministarstvom finansija na obezbeđivanju finansijska sredstava za realizaciju tog projekta, a zatim i na potpisivanju komercijalnog ugovora.

- Ovo je značajan dan za sve gradove i mesta kroz koja će autoput prolaziti, Beograd, Pančevo, Opovo, Kovačicu, Zrenjanin i Novi Sad. Značajan je i za našu zemlju, jer pričamo o investiciju vrednoj blizu 600 milona evra. Imamo više nego dobru saradnju sa Kinom - naglasila je Mihajlović i dodala da je ta saradnja kako dobra u odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga, isto tako i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineskih kompanija.

Pohvalila je kineske kompanije da uvek završavaju projekte u vremenu i kvalitetu koji je dogvoren i izrazila ocekivanje da će i taj autoput biti isto tako urađen. Ona je dodala da će Šandong raditi na izradi planske i tehničke dokumentacije za zajedno sa Institutom za puteve.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je oblast infrastrukture jedna od najvažnijih u saradnji dve zemlje.

- Prošle godine su postignuti veliki rezultati u ovoj oblasti, kineska kompanija je izgradila dve deonice autoputa Miloš Veliki, za koje je i dobila priznanje. Ovo je novi početak i nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u infrastrukturi - navela je ambasadorka.

Ona je zahvalila potpredsednici vlade Mihajlović za pomoć i podršku kineskoj strani. Čang je rekao da je to četvrti projekat koji će raditi kompanija Šandong u Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović povrenenju i podrsči koje su im ukazali.

Podsetio je da su prošle godine u avgustu puštene deonice autoput Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig koji je gradila ta kompanija i istakao da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom građevine.

- Predali smo narodu Srbije autoput visokog kvaliteta - naglasio je on.

Dodao je da ta kompanija radi na projektu novog kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, kao i da su prošle godine potpisali koncesiju za projekat izgradnje garaže u centru Beograda koji je u fazi aktivne pripreme.

- Investicija za ova dva projekta je vedna više od 100 miliona evra - rekao je Džang.

Obećao je da ni ovog puta, na gradnji autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad neće izneveriti vladu i srpski narod.

- Svim snagama ćemo doprineti prijateljstvu dva naroda i ekonomskom razvoju Srbije - poručio je Džang.

Postoji predlog trase novog autoputa u punom profilu koju su pripremili urbanisti Zrenjanina. Na deonici bi trebalo izgraditi šest petlji: Padinska Skela, Čenta, Perlez, Ečka, Zrenjanin jug i Zrenjanin istok. Na trasi potrebno je izgraditi dva objekta i to most iznad reke Tamis dužine oko 300 metara i nadvožnjak kod Perleza.

Potrebno je izraditi kompletno novu plansku dokumentaciju, kao i idejno rešenje, idejni projekat i sve ostale dokumente koje propisuje zakon.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar