22°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Telegraf

DANAS SE OTVARA RUDNIK BAKRA I ZLATA: Čukaru Peki zapošljavaće 1.235 radnika

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu.

Rudnik bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, u vlasništvu kineske kompanije Serbia Zijin Mining biće otvoren danas, a tom događaju, kako je najavljeno, prisustovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: DRŽAVA GRADI HLADNJAČU: Ministar Nedimović- Vlada Srbije će dati doprinos sigurnom plasmanu povrća

Predviđeni kapaciteti proizvodnje ovog rudnika su 3,3 miliona tona godišnje. Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina. Kompanija je trenutno fokusirana na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato.

Za gornju zonu procenjena količina bakra je 1,21 milion tona, dok je količina zlata 76 tona. Ziđin, koji je u vlasništvu i bivšeg RTB-a Bor, izgradio je rudnik za podzemnu eksploataciju sa svim pratećim objektima za preradu, transport rude i odlaganje jalovišta.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA 22. OKTOBAR: Toplo jutro, oblačno do kraja dana

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2%. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar