Izvor: Happy BSc Portal/24sedam.rs
15.12.2023 u 08:40
0

NAJVIŠE NAM DOLAZE RUSI, ALI JE IZNENAĐENJE KO JE NA DRUGOM MESTU: Stranci najviše vole da posećuju ova dva grada

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će nam ovogodišnja sezona biti rekordna.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, našu zemlju je ove godine posetilo najviše Rusa ali ono što je zanimljivije jeste da su iza njih Turci.

I dok su neka Srbiju opsedali Kinezi, oni su sada na petom mestu po brojnosti dok se ispred njih nalaze turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke i Rumunije. Naravno, omiljene destinacije su im Beograd i Novi Sad, ali vrlo rado posećuju naše banje i planine.

Prema podacima iz oktobra broj turista je za 9 odsto veći nego lane, a kolika je navala turista na Srbiju govori podatak da je između 80 i 90 odsto smeštajnih kapaciteta širom Srbije već popunjeno za novogodišnje praznike.

Pixabay

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će nam ovogodišnja sezona biti rekordna. On je naglasio i da su popunjeni istočni, jugoistočni i jugozapadni deo Srbije a najviše gostiju došlo je iz Bugarske i Rumunije.

Što se zvanične statistike tiče, za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, broj turista u Srbiji povećan je za 13 odsto, a broj noćenja za 16 odsto.

Više od polovine turista stranci

S druge strane direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je nedavno za RTS da će ova godina biti rekordna jer smo samo u prvih devet meseci imali preko 3,2 miliona turističkih dolazaka, od kojih su inostrani turisti bili za preko 50 procenata učešća i sa rastom od čak 24 odsto.

Dodala je da kada su noćenja u pitanju, imamo realizovanih preko 9,7 miliona noćenja za prvih devet meseci. Najveći broj tih noćenja realizovali su turisti iz Rusije i to više od 500.000 noćenja.

DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA AVAKUMA: Izgovorite ovu molitvu za spasenje duše

Sem Beograda i Novog Sada turisti rado odlaze na Zlatibor i u Niš, Kragujevac, Suboticu, Kopaonik ali i Vrnjačku banju.

A turisti ne samo da dolaze, nego ostavljaju i značajan novac u Srbiji pa je prema podacima NBS u prvih osam meseci zabeležen devizni priliv od 1,65 milijardi evra, odnosno 9 odsto više u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter