Izvor: Novosti Magazin
24.03.2023 u 08:18
0

PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE SVETOG SOFRONIJA JERUSALIMSKOG: Obratite mu se ovom molitvom

Sveti Sofronije Jerusalimski, je bio patrijarh Jerusalima.

Rođen je u Damasku od znamenitih roditelja. Izučivši razne škole, on nije bio zadovoljan, nego je pošao da sabira i čisto duhovnu mudrost. U lavri svetog Teodosija našao se sa inokom Jovanom Moshom, koga je uzeo sebi za učitelja, te je zajedno sa njim krenuo da obiđe manastire i podvižnike u Misiru.

Moto mu je bio: svaki dan naučiti više duhovne mudrosti.

Sve što su saznali, zapisali su i posle izdali u dve knjige, pod imenom Limonar ili Cvećnik. Kasnije su otišli u Rim, gde je Mosha umro, ostavivši u amanet Sofroniju da ga prenese ili na Sinaj ili u lavru Teodosijevu.

DINAR JE TADA JAČE ZVEČAO OD ORDENJA!: Srpski vojnik nakon Prvog svetskog rata!

Sofronije je ispunio želju svoga učitelja i preneo mu telo u lavru Teodosijevu, a potom se zadržao u Jerusalimu, koji je baš u to vreme bio oslobođen od Persijanaca. Prisustvovao je povratku Časnog Krsta iz Persije, koga je car Iraklije na svojim leđima uneo u Sveti Grad.

Stari patrijarh Zaharija, takođe vraćen iz ropstva, nije poživeo dugo, pa kada je preminuo, zamenio ga je Modest, a posle njega (+ 364) je zamenio blaženi Sofronije. Sa osobitom mudrošću i revnošću on je upravljao crkvom deset godina.

Ustajao je u odbranu Pravoslavlja od monotelitske jeresi, koju je on na svom Saboru u Jerusalimu osudio, pre nego što je osuđen na VI vaseljenskom saboru. Napisao je žitije svete Marije Egipćanke, sastavio čin velikog vodoosvećenja, i uveo u razna bogosluženja neke nove himne i pesme.

Kada je arapski kalif Omar osvoji Jerusalim, umolio ga je Sofronije da poštedi hrišćane, što je Omar pritvorno i obećao. Ubrzo potom, kada je Omar počeo da pljačka i zlostavlja hrišćane u Jerusalimu, Sofronije se molio Bogu da ga uzme između živih na zemlji, da ne gleda oskrvnjenje svetinja. Hrišćani veruju da je Bog uslišio molitvu njegovu, i uzeo ga k sebi u dvore Svoje nebesne. Sveti Sofronije preminuo je 644. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 11. marta po crkvenom, a 24. marta po gregorijanskom kalendaru.

Tropar (glas 4):

“Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Sofronije, moli Hrista Boga da spase duše naše.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter