Izvor: BSC HAPPY/Milana Petković
03.05.2023 u 12:37
1

Psiholog za BSC Happy portal o PUCNJAVI U ŠKOLI: „Nažalost, imamo VIŠE OD 9 ŽRTAVA“

Frustracija koja je eskalirala

U osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru jutros nešto pre devet sati učenik sedmog razreda zapucao je na drugare i obezbeđenje i tom prilikom ubio je osam đaka i radnika obezbeđenja. Ubijeni su pronađeni u školi bez znakova života, a ekipa BSC Happy portala je pozvala psihologa Milicu Grujić kako bi od stručnog lica dobila objašnjenje o mogućim faktorima koji utiču na razvoj frustracije u toj meri kod deteta da eskalira na način koji izazove brutalnu reakciju kao što je pucnjava u školi.

„Postavljaju se pitanja kako je dete znalo gde je oružje u kući, kako je to oružje bilo na mestu koje je lako dostupno maloletniku, kako roditelji nisu primetili da pištolja nema. Deca su bila na mini raspustu od petka i ovo je bio prvi školski dan posle praznika. To dete je imalo vremena da osmisli akciju koja je dovela do tragedije i sprovede je, kako je moguće da niko nije primetio šta se dešava? Neko od roditelja, neka drugarica, baka i deka, bilo ko. Problem se, dakle, tiče i zanemarivanja deteta koje je verovatno pokazivalo znakove frustracije, ali na njih niko nije reagovao“, kaže nam na početku razgovora psiholog Milica Grujić.

BSC HAPPY NA MESTU UŽASA U BEOGRADU: Neki roditelji još uvek traže svoju decu, đaci u panici i šoku! (VIDEO)

Ona ističe kako, nažalost, postoji više od devet žrtava, iako ih je devetoro tragično izgubilo živote.

„Nažalost, imamo više od devet preminulih žrtava. Žrtve su porodice dece koja su tragično nastradala, žrtve su deca radnika obezbeđenja koji je nastradao, a žrtva je i dečak od 14 godina koji je iako živ, do kraja života obeležen onim što je uradio. O psihološkom profilu dečaka ne bih govorila jer bi to bilo laički s obzirom na još uvek nepotpune informacije i nemanje konteksta jer ovako nešto nije uobičajeno i smatram da je dete koje je počinilo zločin žrtva sistema i društva u kom odrasta“, objašnjava nam psiholog Milica Grujić.

Na kraju, postavlja se pitanje – čija je krivica? Može li u ovako osetljivoj situaciji uopšte da se uperi prst u bilo koga konkretno ili je odgovornost podeljena?

„Ovo je propust na više nivoa. Dakle, propust države, društva, školskog sistema, pa i medija, u kojima se nasilje aktivno normalizuje. Što kroz rijaliti programe, što kroz razne filmove i serije. Primera radi, „Južni vetar“ se emituje u udarnom terminu, u osam uveče, kada bez ikakve cenzure mogu da ga gledaju i deca školskog i deca predškolskog uzrasta, koja su u formativnim godinama. Nemamo nikakvu kontrolu nad sadržajem koji se plasira deci, ali to je samo jedan od niza faktora koji utiču na ovakve tragedije. Ipak, ovo nije poraz i propust samo medija ili samo školskog sistema ili samo porodice, u pitanju je poraz celog društva“, kaže naša sagovornica.

Psiholog Milica Grujić na kraju našeg razgovora apeluje da je opravdavanje nasilja od strane odraslih u komunikaciji sa decom nedopustivo.

„Odgovornost za normalizaciju nasilja je na svim odraslim ljudima koji ne osuđuju, učestvuju ili opravdavaju nasilje bilo kog tipa. Deca moraju, od nas odraslih da dobiju nedvosmislenu poruku da je nasilje nedopustivo i da se na njega mora oštro reagovati. Glorifikovanje nasilja kroz sve delove društva ima tragične posledice“, zaključuje Milica Grujić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Psiholog za BSC Happy portal o PUCNJAVI U ŠKOLI: „Nažalost, imamo VIŠE OD 9 ŽRTAVA“”

  1. Upravo najveci su problem mediji.Nasi mediji TV novine uvek promovisu zapadne vrednosti, uvek prikazuju i promovisu zapad e vrednosti, oni unistavaju nase porodicne vrednosti.Unistavaju osnovni nukleus zivota,a to je porodica i vrednosti porodicne gde je samo ljubav i briga za bliznj i okolinu.

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter