Izvor: RTS
20.11.2023 u 09:26
0

„TO JE BOLEST KOJU NISMO IMALI PRILIKE DA SREĆEMO“: Napada decu, među zaraženima ima najviše beba

Od početka godine operisano je oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno zbrinuto, a dijagnostičkih procedura, poput magneta, rađeno je kod oko 175.000 mališana.

VELIKI NAPREDAK U LEČENJU PARKINSONOVE BOLESTI – NEUROPROTEZA omogućava pacijentima da hodaju stabilno

Uoči Svetskog dana deteta, koji se obeležava danas, direktor Dečje klinike u Tiršovoj dr Siniša Dučić govorio je o najčešćim bolestima kod dece u toj ustanovi, ali i sa izazovima s kojima se suočavaju.

Sezona je respiratornih infekcija, stomačnih virusa, a među decom se pojavio i veliki kašalj, koji ih je, kako kaže, iznenadio, ali protiv kog postoji vakcina. U ovom trenutku u vrtićima ima i varičela.

– To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo – rekao je Dučić o velikom kašlju i dodao:

– Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu, gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano.

Uglavnom su u pitanju najmlađi pacijenti, a najčešće se javlja u novorođenačkom uzrastu i u ranom dojenačkom uzrastu.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna. Međutim, problem je što je potrebna i revakcinacija, a roditelji se s decom ne javljaju redovno na revakcinaciju. Što se tiče drugih infekcija, ima i obolelih od koronavirusa.

– Ima sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta s koronavirusom poslednjih meseci – kazao je Dučić.

U ovom trenutku, kada govorimo o pregledima kod pedijatara, objašnjava Dučić, najčešće su u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

– Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenje, kao i pacijenti koji se, kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima, upućuju na lečenje na Dečju kliniku. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija – rekao je Dučić.

Naveo je da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno zbrinuto, a dijagnostičkih procedura – tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.

– Ima puno dece koja boluju od malignih oboljenja, ima puno dece sa svim ostalim anomalijama – kazao je Dučić.

– Nedavno je bila urađena transplantacija bubrega kada je otac bio donor. Što na hemodijalizi, što na peritonealnoj dijalizi u ovom trenutku imamo 32 pacijenta i svi su kandidati za transplantaciju – naveo je direktor Tiršove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter