Izvor: BSC happy portal
23.10.2023 u 09:05
0

TANASKOVIĆEVA JASNO PORUČILA: Za „Najdomaćina 2023“ do danas prijavu podnelo 70 učesnika

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da se na konkurs za izbor najboljeg poljoprivrednika Srbije „Najdomaćin 2023“ do danas prijavilo više 50 učesnika. Ona je pozvala sve zainteresovane da se prijave na konkurs do kraja meseca.

VELIKI PROJEKTI ZA POLJOPRIVREDNIKE U VOJVODIN: Oglasila se ministarka Jelena Tanasković i otkrila detalje

Tanasković je na sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“ u Budimpešti rekla da će se „najdomaćin Srbije“ birati početkom decembra, i istakla da je odziv već u prvim danima prijave veliki.

„Veliko finale održaće se početkom decembra 2023. godine, a prethodiće mu niz regionalnih događaja koji će na lokalnom nivou predstavnici najistaknutije poljoprivrednike među njima“, dodala je ona.

Prema rečima ministarke, domaćini kroz ovaj konkurs imaju prilike da predstave svoja iskustva i proizvodnju, kako svojoj lokalnoj zajednici, tako i celoj državi.

  • „Ideja celog projekta je da predstavimo konkretno gde je poljoprivreda u Srbiji 2023. godine, ali i koliko ima pozitivnih primera iz poljoprivrede u svim delovima zemlje, odnosno koliko smo mi kao zemlja aktivan i pravi učesnik na svetskom tržištu“, dodala je ona.

Prijava se vrši odlaskom na sajt https://najdomacinprijava.rs/ i potrebno je par minuta da kandidat unese podatke o veličini i tipu svog gazdinstva, kao i osnovne kontakt informacije.

„Želimo i pomognemo malim i srednjim proizvođačima da dobiju zasluženo mesto. I ovom prilikom ih pozivam da se prijave – zaključila je ministarka.

Ministarka je ukazala da se sve više ulaže u naš agrarni sektor, što govore i podaci da je budžetom za narednu godinu čiji je predlog nedavno usvojila Vlada Srbije i uputila ga u skupštinsku proceduru, za poljoprivredu opredeljeno oko 105 milijardi dinara. To čini blizu šest odsto poreskih prihoda države.

„Ovo je prvi put unazad dosta godina da je agrarni budžet namenjen isključivo merama i subvencijama za tu, dakle 2024. godinu, jer će do 31. decembra 2023. godine biti isplaćeni svi dugovi poljoprivrednicima pa sledeće godine neće biti prenetih obaveza ni zaostalih dugovanja“.

Ona je istakla da su predlogom budžeta ispunjena sva obećanja data poljoprivrednicima, a navodeći neka od njih rekla je da je predviđeno da se subvencije po litru mleka povećavaju sa 15 na 19 dinara, subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara

Učesnike očekuje čak 11 nagrada, a glavna nagrada za dobitnika titule „Najdomaćin 2023“ iznosi dva miliona dinara, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

10 nagrada namenjeno je za pobednike po kategorijama – po dve nagrade za najbolje poljoprivrednike u svakoj od kategorija svaka u iznosu od 500.000 dinara.

Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja,

Pored prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Dodatno, svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu „ličnu kartu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter