Izvor: Alo.rs
07.10.2023 u 08:23
0

VELIKI PROJEKTI ZA POLJOPRIVREDNIKE U VOJVODIN: Oglasila se ministarka Jelena Tanasković i otkrila detalje

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čestitala je Vodama Vojvodine veliki jubilej i 20 godina uspešnog postojanja i rada

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

„Najpre želim da u ime Ministarstva poljoprivrede i svoje lično ime čestitam ovaj značajan jubilej Vodama Vojvodine koje su tokom 20 godina postojanja uspešno angažovane u brojnim delatnostima čiji je cilj efikasno upravljanje vodama na teritoriji Vojvodine.

Vode Vojvodine predstavljaju za Ministarstvo poljoprivrede i Republičku direkciju za vode značajnog i pouzdanog partnera za realizaciju projekata namenjenih za rešavanje strateški bitnog pitanja za poljoprivredu Srbije, a to je unapređenje sistema za navodnjavanje.

U narednom periodu ćemo se fokusirati na poljoprivrednike u Vojvodini i na sistem za navodnjavanje i elektrifikaciju polja na ovom području. To su vredne investicije koje će značiti našim poljoprivrednicima, a plan je da se u ovoj i narednoj godini realizuje navodnjavanje za 103.000 hektara na teritoriji Pokrajine.

Trenutno je u toku realizacija dva projekta značajna za razvoj i unapređenje sistema za navodnjavanje, koji se finansiraju sredstvima iz zajmova međunarodnih institucija.

Prvi veliki projekat se finansira zahvaljujući sredstvima iz Fonda za razvoj Abu Dabi u iznosu od oko 97 miliona dolara, a rok za realizaciju  je 31. decembar 2025. godine.

Realizacijom predviđenih radova stvoriće se uslovi za navodnjavanje 122.432 hektara dodatnih površina poljoprivrednog zemljišta, a od toga na području Bačke, Banata i Srema 102.432 hektara.

U toku je realizacija zaključenih ugovora za radove u vrednosti od 41,25 miliona evra bez PDV-a (na području Bačke, Banata i Srema).

Projektom je obuhvaćeno izvođenje radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji vodnih objekata i sistema za potrebe navodnjavanja, kao i vršenje usluga stručnog nadzora.

Drugi program odnosi se na finansiranje nove infrastrukture za navodnjavanje u jedinicama lokalnih samouprava Ruma i Sremska Mitrovica, a na osnovu ugovora o zajmu zaključenim sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Ugovorom o zajmu za realizaciju Programa za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza II koja se odnosi na Rumu i Sremsku Mitrovicu, raspoloživa su sredstva od 15 miliona evra, a rok za realizaciju je takođe do kraja 2025. godine.

Verujem da će ovi projekti biti samo uvod u nove zajedničke aktivnosti sa ciljem proširenja i modernizacije sistema za navodnjavanje. Svedoci smo sve drastičnijih klimatskih promena i u tim uslovima ovo pitanje postaje globalni prioritet, kako za poljoprivredu, tako i za životnu sredinu generalno.

Na kraju želim još jednom da vam čestitam veliki jubilej i da zahvalim na vašoj posvećenosti i stručnosti koju ste pokazali u dosadašnjem radu i sigurna sam da ćemo zajednički raditi na tome da gradimo bolju i održiviju Vojvodinu.

Hvala!“ poručila je ministarka Tanasković u svojoj čestitki.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter